med trädgårdsresor som specialitet

Gunnel Carlsons Södra England med Chelsea Flower Show,
Sissinghurst Castle, Great Dixter och inspirerande privatträdgårdar
22 - 26 maj 2019
FULLBOKAD!I England, trädgårdslandet nummer ett, finns det mängder av intressanta trädgårdar och trädgårdshändelser. Under denna mycket upplevelserika resa besöker vi två så kallade ikonträdgårdar, Sissinghurst Castle och Great Dixter. Vi besöker också flera andra spännande privata trädgårdar i södra England samt RHS berömda visningsträdgård Wisley Gardens. Du kommer säkert att inspireras och få många idéer att ta med hem för att utveckla dem i din egen täppa under de här dagarna. Dessutom hinner vi med en hel dag på årets största trädgårdshändelse, RHS Chelsea Flower Show!

Onsdag den 22 maj
Efter vår ankomst till Gatwicks flygplats söder om London åker vi direkt till RHS Garden Wisley, det engelska trädgårdssällskapets vackra visningsträdgård i Surrey. I denna välkända trädgård finns alla trädgårdstyper representerade, från blandade rabatter och rosor till en vild trädgård, försöksfält, fruktodlingar, stenpartier och växthus, allt för att ge inspiration och praktiska råd. Dessutom finns det flera små idéträdgårdar. I Wisley's bokhandel finns världens största sortiment av trädgårdslitteratur med cirka 7 000 titlar, dessutom finns mängder av vackra presenter med trädgårdsanknytning i butiken. De har också växtförsäljning, deras plantskola räknas som en av världens tio bästa! Sedan fortsätter vi ttill familjen Raworth's privata trädgård. Runt familjens förortshus har de byggt upp flera vackra trädgårdsrum med hjälp av idegrans- och thujahäckar. I trädgårdsrummen finns perenner, rosor, klematis och ovanliga buskar, en vacker pergola, en knutparterreträdgård, en nedsänkt trädgård och ett härligt växthus. Vinterträdgården på husets gavel har en hel vägg med hängpelargoner som växer uppåt!.
På kvällskvisten kommer vi fram till vårt hotell, där vi ska bo under hela resan och där stor engelsk frukost och middag ingår. Gemensam middag på vårt hotell.

 
RHS Garden Wisley © Maria Engblom

 
Familjen Raworth's trädgård. © Maria Engblom

Torsdag den 23 maj
Efter vår rejäla Engelska frukost åker vi först till en liten privat trädgård, Orchard End. Detta är en ung, modern trädgård som ägarna har byggt upp den sedan 1995 med hjälp av sonen som är landskapsarkitekt. Trädgården är uppdelad i olika trädgårdsrum och här finns en vit trädgård, en exotisk del, en grönsaksträdgård, en äppellund, en äng och mycket annat. Tonvikten i trädgården är en stark neo-klassisk ram fylld med mjuka moderna planteringar, flera i varma/heta färger, samt abstrakta skulpturala topiarier. Sedan fortsätter vi till välkända Sissinghurst Castle Garden i Cranbrook, Kent. En förtrollande trädgård av enorm betydelse för engelsk trädgårdsdesign, skapad av författarinnan Vita Sackville-West och Sir Harold Nicolson. Indelad med murar och häckar i trädgårdar med en till synes enkel, konstlös plantering som tyglas inom en välordnad struktur. Den här tiden är den stora muromgärdade rosenträdgården med rosor, perenner och klematis som allra vackrast. Den vita trädgården med sin enormt stora vita klängros, Rosa mulliganii, på det gotiska valvet, har imiterats av många. Här finns en trevlig restaurang där du kan äta en fräsch lunch, växt och presentförsäljning. På eftermiddagen besöker vi Great Dixter, författaren och trädgårdsskribenten Christopher Lloyd's berömda trädgård i East Sussex. Great Dixter är en av Englands mest välkända trädgårdar med sitt pittoreska 1400-tals hus, vilket vi också får besöka. Trädgården restaurerades av Sir Edwin Lutyens i början av 1900-talet. I de olika trädgårdsrummen finns vilda ängsblommor, formklippta växter, en magnifik blandad perennrabatt och en exotisk trädgård. Great Dixter är en spännande trädgård i ständig förändring. Great Dixter har även en plantskola och presentshop med trädgårdsanknytning. Gemensam middag på vårt hotell.

 
Orchard End  © Maria Engblom

 
Sissinghurst Castle © Maria Engblom

 
Great Dixter © Maria Engblom

Fredag den 24 maj
Idag på förmiddagen besöker vi den privata trädgården Malthouse Farm, som är en ung modern trädgård, som ägarna har byggt upp sedan de flyttade hit år 2000. När familjen flyttade hit fanns det ingen trädgård att tala om. Här finns idag flera olika trädgårdsrum med massor av härlig trädgårdsdesign som har hämtat influenser från olika kulturer, landskap, filosofier och det har blivit en trädgård som är helt unik. I trädgården finns en stor damm som det till och med får plats en eka i, en stor köksträdgård, många trädgårdskonstverk/skulpturer, ja man hittar något spännande överallt och du hittar säkert många idéer i till din egen trädgård här. Sedan fortsätter vi ner till kuststaden Brighton där några timmar är avsatta för lunch, shopping och egna upplevelser på egen hand. Du kan till exempel gå ut på deras berömda pir och äta Fish and Chips eller gå till George IV:s lustslott Royal Pavilion och äta lunch på deras Tea Room. Vi avslutar dagen med ett besök i den privata moderna trädgården Follers Manor, vars design, trädgårdsdesignerna Ian Kitson och Julie Toll blivit prisbelönta för. Runt det gamla kulturskyddade huset från 1600-talet finns en innergård, en nersänkt trädgård, köksträdgård, en damm för vilda djur, vildäng och vacker utsikt över landskapet runt om. Gemensam middag på vårt hotell.

  
Malthouse Farm    © Maria Engblom


The Royal Pavilion, Brighton © Maria Engblom

 
Follers Manor   © Maria Engblom

Lördag den 25 maj
Vi tillbringar hela dagen på RHS Chelsea Flower Show. Detta är platsen där trädgårdsvärldens nyheter och trender presenteras, beundras och bedöms. Mässan handlar framför allt om trädgårdsdesign, så här finns mängder av idéer och inspiration att hämta, dels i de uppbyggda idéträdgårdarna och dels i de stora utställningstälten med alla slags växter och blomsterarrangemang. På mässan finns också en floristtävling med vackra arrangemang. I marknadsstånden finns allt för en trädgårdsvän och många nyheter visas varje år. Växter får inte säljas och bäras ut från mässan förrän under sista timmen sista dagen (när vi är där). Då utbryter "den stora kalabaliken", när utställningen rivs och de flesta utställarna säljer ut sina växter och snittblommor - en upplevelse i sig, när alla försöker att fynda! Gemensam middag på vårt hotell.


Ingången till Chelsea Flower Show
© Maria Engblom

Clematismonter på Chelsea Flower Show
© Maria Engblom


Chelsea Flower Show 2007, Guldmedalj: A Tribute to Linnaeus. Design Ulf Nordfjell
© Maria Engblom


Chelsea Flower Show 2005, Guldmedalj och Best in Show: The Royal Hospital Chelsea Chelsea Pensioners Garden Design: Julian Dowle
© Maria Engblom

Söndag den 26 maj
Vi avslutar vår trädgårdsresa med ett besök i den mycket innehållsrika trädgården Great Comp. Det här är en stor, härligt informell privat trädgård, som idag bevaras som en stiftelse. Här anlade familjen många olika spännande trädgårdsdelar sedan de kom hit 1957. Ringlande gräsgångar tar oss fram mellan vackert planterade rabatter, busk- och träd partier. Här finns statyer, ruiner och tempel som drar blickarna till sig. Du kan inta en lättare lunch här samt köpa växter i deras plantskola, de har bland annat ett stort sortiment av salvior. Sedan är det dags att åka till Gatwick Airport för hemresa.

 
Great Comp © Maria Engblom

Resefakta Södra England med Chelsea Flower Show:

Reseledare: Trädgårdsjournalist Gunnel Carlson

Pris: 16 990 kronor från Stockholm Arlanda.
När vi ser att resan blir av: Övriga flygplatser på förfrågan och mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris.
För enkelrum tillkommer 2 200 kronor (begränsat antal).

Boka din resa här!

Hotellfakta:Best Western Reigate Manor Hotel***
Reigate Hill,
Reigate,
Surrey,
RH2 9PF
Tel: +44 (0)1737 240125
Reigate Manor Hotel är en ombyggd herrgård från 1780-talet som omvandlades till hotell 1924. Hotellet ligger bekvämt till för vår resa, i utkanten av orten Reigate.
De 50 hotellrummen har skrivbord, byxpress, strykjärn/strykbräda, garderob, heltäckningsmatta, Platt-TV med satellitkanaler, Vattenkokare, gratis WiFi
och eget badrum med dusch, hårtork och taolettartiklar.
Hotellet har egen restaurang där vi äter våra frukostar och middagar och även en barservering i lobbyn.
Strax intill hotellet ligger också en trevlig pub.


Best Western Reigate Manor Hotel

Preliminära (lokala) flygtider Norwegian (förtäring ingår inte på flyget, men finns att köpa ombord):

Onsdag den 22 maj:
06.50 - 08.40 Flyg Arlanda, Stockholm - London Gatwick
Söndag den 26 maj:
16.25 - 19.45 Flyg London Gatwick - Arlanda

När vi ser att resan blir av: På förfrågan och i mån av platstillgång hos Norwegian mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris:
Onsdag den 22 maj:
06.50 - 08.05 Flyg Köpenhamn Kastrup - London Gatwick
07.20 - 08.40 Flyg Oslo Gardermoen - London Gatwick
08.05 - 09.10 Flyg Helsingfors Vanda- London Gatwick
Söndag den 26 maj:
15.25 - 18.15 Flyg London Gatwick - Köpenhamn Kastrup
18.25 - 21.30 Flyg London Gatwick - Oslo Gardermoen
18.45 - 23.35 Flyg London Gatwick - Helsingfors Vanda
Måndag den 27 maj:
10.00 - 12.50 Flyg London Gatwick - Göteborg Landvetter
OBS! Hotellrum/transfer till hotell natten mellan 26 - 27 maj vid Gatwick INGÅR EJ!
Här kan du hitta hotell och Bed and Breakfast vid Gatwick. Sök på ordet "Gatwick". Norwegian flyger från Södra terminalen.


I priset ingår flygresa t/r från Stockholm Arlanda. Övriga flygplatser på förfrågan mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris.
* Flygskatter.
* Inkvartering med del i dubbelrum med bad/dusch och wc samt halvpension (engelsk frukost och middagar).
* Busstransporter i England enligt program.
* Avgifter/entréer till trädgårdar enligt program.
I priset ingår inte:
* Luncher som inte finns med i programmet
* Måltidsdrycker
* Dricks.
* Förtäring ingår inte på flyget, men finns att köpa ombord.

De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.
Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor.
Företaget Rosebud's Tours AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.
Dessutom har företaget Rosebud's Tours AB, enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och
när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.

Rosebud's Tours Resevillkor

Vi besöker många privatträdgårdar och mycket kan hända, så vi reserverar vi oss för ändringar i programmet.

Fotoalbum från resan Södra England med Chelsea Flower Show, maj 2015
Copyright © Rosebud's Tours AB