med trädgårdsresor som specialitet

Romantiska England med Sissinghurst Castle, Hampton Court Palace Garden Festival och många charmiga privatträdgårdar, under årets bästa blomningstid
3 - 7 juli 2019

FULLBOKAD!I England, trädgårdslandet nummer ett, finns det mängder av intressanta trädgårdar och trädgårdshändelser. Under denna mycket upplevelserika resa besöker vi trädgårdar i södra England. Dessutom hinner vi med en hel dag på Storbritanniens, ja en del säger världens största trädgårdsmässa, Hampton Court Palace Flower Show!

Onsdag den 3 juli
Efter vår ankomst till Gatwicks flygplats utanför London åker vi direkt till den den privata trädgården Norney Wood, som är en relativt ung trädgård, den har endast åtta år på nacken, men ägarparet har desto längre erfarenhet av att anlägga trädgårdar. Här har de verkligen skapat en trädgård med alla detaljer, strukturer och växtval som skulle göra deras favorit trädgårdsdesigner, Gertrude Jekyll mycket nöjd med vad hon såg. Trädgården har en formell utformning, härligt terrasserad med dammar och paviljonger, perenn- och rosgångar, ja det är bara några av alla de smakprover som vi kommer att mötas av i den här i media redan mycket omskrivna trädgården. Vi äter en gemensam lätt lunch här i vackra Norney Wood. Sedan fortsätter vi till Losely Park, en större privatträdgård alldeles i närheten. Den stora lantegendomen är sedan mer än 450 år i familjen More-Molyneux ägo. År 1994 anlade de här en av landets finaste rosenträdgårdar med gammaldags rosor som födelsedagspresent till frun i huset, när hon fyllde 40 år. Den 10 000 kvadratmeter stora muromgärdade trädgården är baserad på en design av Getrude Jekyll och innehåller fem olika trädgårdsrum. I rosenträdgården finns över 1 000 rosor planterade, den vita trädgården har blommor i vitt och bladverk i silver och grått, blomsterträdgården för snittblommor har labyrintartade gångar, den omfattande örtaträdgården är uppdelade i hushållsväxter och medicinalväxter och den senaste anlagda delen, köksträdgården har en blandning av gammaldags, ovanligare sorters grönsaker och blommor. Runt trädgården finns en vallgrav som man kan promenera på och utanför murarna finns ett Tea Room samt en fin presentshop. På kvällskvisten kommer vi fram till vårt hotell, där vi ska bo under hela resan och där stor engelsk frukost och trerätters middag ingår. Vi äter en gemensam middag på kvällen.

 
Norney Wood © Maria Engblom
   
Loseley Park © Maria Engblom

Torsdag den 4 juli
Vi börjar dagen med ett besök i den privata trädgården Town Place, i Freshfield, strax utanför Haywards Heath. I denna inspirerande trädgård får vi se hur ägarna sedan 1990 byggt upp en fantastisk trädgård runt ett hus från 1650. Här leder en rospergola ner till en nedsänkt rosenträdgård som är planterad med omkring 100 floribunda rosor. Det finns även en engelsk rosenträdgård med över 350 rosor, dessutom innehåller trädgården en klassisk potager (köksträdgård) och en 46 meter lång perennrabatt. Totalt innehåller trädgården ett 10-tal olika trädgårdsrum med spännande innehåll. Mitt på dagen är några timmar avsatta för lunch, egna upplevelser och shopping i den gamla SPA-staden Royal Tunbridge Wells. På eftermiddagen besöker vi Hever Castle, där Anne Boylen, Henrik den VIII andra hustru, föddes och växte upp. Slottet, från 1270, omges av två vallgravar, en stor formell trädgård med bland annat topiarier, en idegranslabyrint, en vattenlabyrint, en stor sjö och runt om ett Woodland. Vi besöker Hever Castle under den tid på året när över 4 000 rosbuskar blommar som bäst i The Tudor Rosegarden och i The Rose Garden. Här finns två restauranger, en stor presentshop, bokshop och växter till salu. På kvällen äter vi en gemensam middag på vårt hotell.

 
Town Place © Maria Engblom
  
Hever Castle © Maria Engblom

Fredag den 5 juli
På morgonen åker vi till en mycket romantisk privat trädgård King John's Lodge, Etchingham, Sussex. Huvudrabatterna innehåller gammaldags rosor och perenner. Trädgården innehåller också en formell del och en informell del, en damm, en "secret garden" och en stig över en äng som leder till en lada täckt av rosor och kaprifol. Här finns också många fina träd och buskar. I anslutning till trädgården har sonen i huset en plantskola som vi kan handla växter och tillbehör i. Sedan fortsätter vi till den privata trädgården Pashley Manor i närheten. Runt det gamla korsvirkeshuset från 1550 ligger en trädgård med färgstämda planteringar, gamla träd, fontän, källor och dammar. År 1999 fick trädgården utnämningen HHA/Christie's Garden of the Year. Här finns restaurang, souvenir- och plantshop. På eftermiddagen besöker vi den välkända Sissinghurst Castle Garden, Cranbrook, Kent. En förtrollande trädgård av enorm betydelse för engelsk trädgårdsdesign, skapad av författarinnan Vita Sackville-West och Sir Harold Nicolson. Indelad med murar och häckar i trädgårdar med en till synes enkel, konstlös plantering som tyglas inom en välordnad struktur. Den här tiden är den stora muromgärdade rosenträdgården med rosor, perenner och klematis som allra vackrast. Den vita trädgården med sin enormt stora vita klängros, Rosa mulliganii, på det gotiska valvet, har imiterats av många. Här finns en trevlig restaurang, växt- och presentförsäljning. På kvällen äter vi en gemensam middag på vårt hotell.

 
King John's Lodge © Maria Engblom
 
Pashley Manor © Maria Engblom

 
Sissinghurst Castle © Maria Engblom

Lördag den 6 juli
Vi tillbringar hela dagen på Hampton Court Palace Garden Festival. Detta är Storbritanniens, ja en del säger världens största trädgårdsmässa, så här finns allt! Många idéträdgårdar som tävlar mot varandra i olika klasser samt en balkonglåde- och ampel tävling. Så här finns mängder av idéer och inspiration att hämta, dels i de uppbyggda idéträdgårdarna och dels i de stora utställningstälten med alla slags växter och blomsterarrangemang. I paviljongen "The Rose Festival" ställer de flesta av de engelska rosfirmorna ut och det brittiska rosensällskapet har tävlingar och utser årets ros. I ett annat tält presenteras flera olika nationelle växtsamlingar. I marknadsstånden finns allt för en trädgårdsvän, ett stort utbud av firmor som säljer allt från fröer och plantor till trädgårdsmaskiner, sommarhus, konsthantverk, konstverk, kläder och smycken. På kvällen äter vi en gemensam middag på vårt hotell.

 
Hampton Court Palace Flower Show © Maria Engblom

Söndag den 7 juli
Vi avslutar vår trädgårdsresa med ett besök i den mycket spännande och moderna privatträdgården på 15 The Avenue i Londonförorten Sutton. Här har ägarna tagit hjälp av trädgårdsdesignern Marcus Barnett, guldmedaljör från Chelsea Flower Show, för att skapa en modern förortsvillaträdgård. Trädgården ligger på fyra olika nivåer och innehåller flera olika trädgårdsrum avgränsade med häckar. Här finns ett trädgårdsrum för umgänge både med utomhusbord under en pergola, soffa och ett vackert sommarhus med utsikt över trädgården. På väg upp i trädgården finns en vildäng och allra högst upp en stor stensatt terrass med vackra träd som bakgrund. Flera av trädgårdsrummen har vackra moderna skulpturer och vatteninstallationer. En samling på över 100 olika hostor inramar husgrunden. Efter en lättare buffélunch i denna moderna trädgård styr vi kosan mot Gatwicks flygplats för hemresa.

 
15 The Avenue, Sutton © Maria Engblom

Resefakta Södra England med Hampton Court Palace Flower Show:

Pris: 15 990 kronor från Stockholm Arlanda.

När vi ser att resan blir av: Övriga flygplatser på förfrågan och mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris.
För enkelrum tillkommer 2 200 kronor (begränsat antal).

Boka din resa här!

Reseledare: Maria Engblom, Rosebud's Tours

Hotellfakta:
Donnington Manor Hotel****
London Road
Dunton Green
Sevenoaks, Kent
TN13 2TD
Tel: +44 (0)1732 462681
Hotellet, som är ett delux fyrstjärnigt hotell, liggeri Dunton Green utanför Sevenoaks söder om London. De 63 hotellrummen, som är rökfria, har renoverats de senaste åren och har skrivbord, 40-tums TV, hårtork, kaffe-/tekokare, säkerhetsskåp, strykbräda och strykjärn samt gratis Wi-Fi. Hotellets italienska restaurang är inrymd i en vacker gammal korsvirkessbyggnad med synliga takbjälkar från 1200-talet. Våra måltider intar vi i en av hotellets festsalar. Hotellet har förutom sin italienska restaurang, en bar, ett fitnesscenter och vackra små trädgårdsdelar med stora asiatiska statyer.


Donnington Manor Hotel

Preliminära (lokala) flygtider Norwegian (förtäring ingår inte på flyget, men finns att köpa ombord):

Onsdag den 3 juli:
06.50 - 08.40 Flyg Arlanda, Stockholm - London Gatwick
Söndag den 7 juli:
16.25 - 19.45 Flyg London Gatwick - Arlanda

När vi ser att resan blir av: På förfrågan och i mån av platstillgång hos Norwegian mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris:
Onsdag den 3 juli:
06.50 - 08.05 Flyg Köpenhamn Kastrup - London Gatwick
07.20 - 08.40 Flyg Oslo Gardermoen - London Gatwick
08.05 - 09.10 Flyg Helsingfors Vanda - London Gatwick
08.25 - 09.25 Flyg Göteborg Landvetter - London Gatwick
Söndag den 7 juli:
15.25 - 18.15 Flyg London Gatwick - Köpenhamn Kastrup
18.25 - 21.30 Flyg London Gatwick - Oslo Gardermoen
18.45 - 23.35 Flyg London Gatwick - Helsingfors
Måndag den 8 juli:
10.10 - 13.00 Flyg London Gatwick - Göteborg Landvetter
OBS! Hotellrum/transfer till hotell natten mellan 7 - 8 juli vid Gatwick INGÅR EJ!
Här kan du hitta hotell och Bed and Breakfast vid Gatwick. Sök på ordet "Gatwick". Norwegian flyger från Södra terminalen.

I priset ingår:
* Flygresa t/r från Stockholm Arlanda.
  Övriga flygplatser på förfrågan mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris.
* De flygskatter som gällde när resan bokades.
* Inkvartering med del i tvåbäddsrum med bad/dusch och wc samt halvpension (engelsk frukost och middagar).
* 2 lättare luncher
* Busstransporter enligt program.
* Avgifter/entréer till trädgårdar och trädgårdsmässa enligt program.

I priset ingår inte:
* Luncher som inte finns med i programmet
* Måltidsdrycker
* Dricks till busschaufför och hotell.
* Förtäring på flygen, men det finns att köpa ombord.

De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.
Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor.
Företaget Rosebud's Tours AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.
Dessutom har företaget Rosebud's Tours AB, enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och
när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.

Rosebud's Tours Resevillkor

Vi besöker många privatträdgårdar och mycket kan hända, så vi reserverar vi oss för ändringar i programmet.Copyright © Rosebud's Tours AB