med trädgårdsresor som specialitet

Önskeresan!
Många har efterfrågat en resa til Irland, så inspirerad av de vackra trädgårdarna på Irland som vi besökte i juni 2018,
på en resa beställd av en trädgårdsförening, har vi nu satt ihop den här resan för år 2019.


Irland, den evigt sköna gröna ön med berömda och privata trädgårdar samt
Irlands största trädgårdsmässa Bloom in the Park
27 – 31 maj 2019FULLBOKAD!

Följ med oss till Irland, den evigt sköna gröna ön med det milda klimatet, fylld av århundraden av historia och mystik. Vi lovar dig en trädgårdsupplevelse utöver det vanliga! Vi besöker trädgårdar i grevskapet Wicklow som kallas ”The Garden of Ireland” samt i Dublin. Några har blivit stilbildande i trädgårdsvärlden, de flesta är helt privata och flera av dem har fortfarande samma orörda, dramatiska och fantastiskt vackra omgivningar med en känsla av ro och stillhet, precis som när de anlades. Egen tid att utforska Dublin blir det också.

Måndag den 27 maj
Efter vår ankomst till Dublins flygplats åker vi direkt till en av Irlands mest kända trädgårdar Mount Usher Gardens. Mount Usher Gardens började anläggas runt 1860 och förblev sedan i familjen Walpoles ägo i ytterligare 112 år. Här finns över 5 000 olika varianter av växter planterade i den Arts & Crafts stil som förespråkades av den tidens kände trädgårdsdesigner, Irländaren William Robinson. Det vackra och vilda i naturen skulle lyftas fram på ett vackert sätt med informella och naturliga planteringar som motvikt mot det strama trädgårdsmodet som var det mest företrädande på de stora godsen då i slutet av 1800-talet. Här kan man bland annat uppleva just detta på ett underbart och intensivt sätt när man vandrar längs den stora trädsamlingen vid floden Vantry, som passerar här på sin väg ut mot havet, sakta rinnande genom egendomen. Mount Usher Gardens blev framröstad som den bästa trädgården att besöka i republiken Irland, av BBC Garderners world 2010. Här finns också en trevlig restaurang och flera spännade butiker med inredning, trädgårdsprylar, kläder och mat. På eftermiddagen åker vi till vårt hotell, checkar in där och promenerar sedan tillsammans knappt 300 meter till närbelägna Kilruddery House och tittar på deras pampiga, klassiska, formella trädgård som sägs vara Irlands äldsta trädgård, anlagd år 1682. Trädgårdens formella delar innehåller terrasser, parterreträdgårdar, statyer, stora dammar, välklippta häckar som omringar olika trädgårsdsrum. I orangeriet byggt 1852 huserar många vackra statyer. I den renoverade muromgärdade köksträdgården odlar man sallader, grönsaker, kryddor och frukt som de använder i deras trevliga Tea Room, där du kan inta eftermiddagsfika. Killruddery är än idag ett levande, fungerande hem och även ett levande jordbruk. Det har nu varit hem för sexton generationer av familjen Brabazon. På kvällen äter vi gemensam middag på vårt hotell, där vi ska bo under hela resan och där en stor frukostbuffé och trerätters middagar ingår


Mount Usher Gardens © Maria Engblom

Tisdag den 28 maj
Efter vår första irländska frukost åker vi söderut. Via en aveny av 200-årig gamla bokar ankommer vi till den privata egendomen Trudder Grange. Trädgården på Trudder Grange har utvecklat de senaste 30 åren från ett stenigt fält till en trädgård full av buskar och perennrabatter, en ekologisk grönsaksaodling och ett växthus som producerar många olika slags tomater. I den muromgärdade trädgården, som innehåller ovanliga trädsorter, finns också en ett tunnland stor vildblomsäng. Trädgården ligger nära havet, så många känsligare växter trivs i denna mycket skyddade trädgård. Vid lunchtid kommer vi till berömda Powerscourt House and Gardens. Powerscourt som började anläggas på 1740-talet, räknas som Irlands mest framträdande park och landskapsträdgård. Den är vackert belägen och anpassar sig mycket bra till den omkringliggande naturen och utsikten mot Wicklowbergen är helt fantastisk. Powerscourt har nyligen röstats fram till nummer tre i världens topp tio trädgårdar av National Geographic. Trädgårdsparken sträcker sig över 47 hektar och erbjuder en blandning av formella trädgårdar, svepande terrasser, statyer och ornamentala sjöar, hemliga grottaktiga håligheter och vandringsleder. Här finns bland annat en muromgärdad trädgård, en japansk trädgård, en italiensk trädgård, en kyrkogård för husdjuren och tornet Pepperpot Tower. Slottet som är byggt under 1200-talet blev avsevärt renoverat under 1700-talet. Efter en brand 1974 återstod endast murarna men slottet restaurerades 1996. Inne i slottet finns idag flera trevliga kläd- och presentshopar, en restaurang där du kan köpa en god lunch och ett café. Strax intill ligger ett stort Garden Center. Vi fortsätter sedan till Carmel Duignans trädgård. Carmel Duignan bekänner sig till den skara trädgårdsodlare som anser sig vara svårt växtberoende. Här hemma, hos den på Irland välkända och uppskattade trädgårdsjournalisten och trädgårdsTV-producenten hittar man allt från de gamla favoriterna till de svårodlade och svårfunna rariteterna. Med en säker hand har hon här komponerat sin trädgård vid det lilla radhuset till ett litet mästerverk i färg, form och struktur med spännande kompositioner och nyskapande idéer runt om i rabatterna.På kvällen äter vi en gemensam middag på vårt hotell.

 
© Trudder Grange

 
Powerscourt Garden © Maria Engblom


Carmel Duignan's Garden © Maria Engblom

Onsdag den 29 maj
Efter vår rejäla frukost åker vi till Hunting Brook Gardens och, i trädgårdsvärlden mycket kända, Jimi Blake, som tidigare arbetat som trädgårdsmästare och numera som trädgårdsdesigner ,växtletare och föredragshålalre/utbildare. Hans privata hem och trädgård Hunting Brook, ligger högst upp på en kulle i de nedre sluttningarna av Wicklow bergen. Här finns något att se för alla. Allt från exotiska växter från världens alla hörn som trivs utomordentligt här till flera Woodland områden som är fyllda av mystik. Irlands största samling av prydnadsgräs med över 200 olika varianter finns också här. Sedan fortsätter vi till Jimi's syster June Blake's Garden & Nursery. “En plantskola i trädgården!” Ett önsketänkande för många av oss, dock inte för June Blake, som har sett till att ha det så. Runt sin vackra viktorianska "Cottage", har hon skapat en enormt artrik, spännande och effektfull trädgård, i första hand som en försöksodling av alla de spännande växter från världens alla hörn som hon mestadels drar upp från frö och som sedan finns till salu i hennes plantskola. June och brodern Jimi Blake från Hunting Brook, delar båda samma passion för trädgårdarnas utveckling och det pågår ett ständigt nyskapande arbete i båda dessa trädgårdar. Vi äter en lätt gemensam lunch här innan vi fortsätter till den mycket spännande, lilla privatträdgården Patthana Garden Irlands bästa och kanske mest hemlighetsfullaste lilla trädgård. Här har ägarparet, konstnären Maher och hans partner Simon Kirby skapat ett fantastiskt trädgårdssmycke, som säkert bara ett distinkt konstnärsöga kan skapa. Det ska också sägas att de startade utan någon tidigare erfarenhet av trädgårdsodling vilket gör resultatet här ännu mera imponerande. Den övergivna trädgården hade legat för fäfot i trettio år när de kom hit. Idag ligger här en vacker trädgård på flera olika nivåer, fyllda med vackra perenner, buskar och träd. På kvällen äter vi en gemensam middag på vårt hotell.

 
Hunting Brook © Maria Engblom


June Blake's Garden © Maria Engblom


Patthana Garden © Maria Engblom

Torsdag den 30 maj
Hela dagen är avsatt för upplevelser i trevliga huvudstaden Dublin. Först ber vi busschauffören köra runt lite i staden för en liten sightseeing, sedan åker vi till den enormt stora, Europas största stadspark Phoenix Park och Irlands största trädgårdsmässa Bloom in the Park. Bloom in the Park lanserades 2007 främst som ett event för trädgårdsodling; utställning av trädgårdsväxter, trädgårdsdesign och konstruktion samt trädgårdsarbete. Bloom visar upp idéträdgårdar och växtmontrar för att inspirera om trädgårdsarbete och trädgårdsdesign på 70 hektar i hjärtat av Phoenix Park. Bloom in the Park är en show med större mångfald än traditionella trädgårdsutställningar, så här kan du säkert fynda mycket att ta med hem. Trädgårdsshowen är integrerad med utställning av mat och dryck så här möter trädgårdsodling Irlands bästa kockar och här får man lära sig mer om irländsk frukt, grönsaker och potatisproduktion. Du disponerar dagen som du själv vill här i Dublin. Du kanske stannar kvar på trädgårdsmässan hela dagen, promenerar eller tar en lokalbuss ner till centrum för lunch, shopping eller museibesök. Vår buss hämtar upp både vid trädgårdsmässsan och nere i centrum. På kvällen äter vi den sista gemensamma middagen på vårt hotell.The Temple Bar, Dublin © Maria Engblom

Fredag den 31 maj
Efter frukost och fyllda av de upplevelserika dagarna åker vi direkt till Dublins flygplats för hemfärd.

Resefakta:

Pris: 14 990 kronor från Stockholm Arlanda
När vi ser att resan blir av: Köpenhamn Kastrup på förfrågan och mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris
Enkelrumstillägg 1 500 kronor.

Boka din resa här!

Reseledare: Maria Engblom, Rosebud's Tours

Hotell:
Wilton Hotel Bray***
Southern Cross Road Bray
County Wicklow
Ireland
Tel:00 353 1 276 02 58
Det moderna hotellet, som är trestjärnig, ligger i utkanten av kustsamhället Bray med vacker utsikt över havsklippan Bray Head.
Till strandpromenaden är det 2 km/ca 16 minuters promenad. På hotellet har vi halvpension med stor frukostbuffé och 3-rätters middagar.
Hotellets 102 modernt inredda, rymliga rum har bad/dusch, telefon, TV, hårtork och kaffe/the kokare med tillbehör.
WiFi är gratis.

,
Wilton Hotel Bray

Preliminära (lokala) flygtider Norwegian:
Måndag den 27 maj:
07.30 -09.10 Flyg Stockholm Arlanda - Dublin
Fredag den 31 maj:
12.25 - 16.05 Flyg Dublin - Stockholm Arlanda

När vi ser att resan blir av: På förfrågan och i mån av platstillgång hos Norwegian mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris:
Måndag den 27 maj:
10.30 - 11.45 Flyg Köpenhamn Kastrup- Dublin
Fredag den 31 maj:
10.05 - 13.15 Flyg Dublin- Köpenhamn Kastrup
I priset ingår:
* Flygresa t/r från Stockholm Arlanda. Övriga flygplatser på förfrågan mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris.
* De flygskatter som gällde när resan bokades.
* Inkvartering med del i tvåbäddsrum med bad/dusch och wc samt halvpension (frukost och middagar)
* 1 lätt lunch
* Busstransporter enligt programmet
* Avgifter/entréer till trädgårdar enligt programmet.

I priset ingår inte:
* Luncher som inte finns med i programmet
* Måltidsdrycker
* Dricks till busschaufför och hotell.
* Förtäring på flygen, men det finns att köpa ombord.

De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.
Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor.
Företaget Rosebud's Tours AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.
Dessutom har företaget Rosebud's Tours AB, enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och
när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.

Rosebud's Tours Resevillkor

Vi besöker många privatträdgårdar och mycket kan hända, så vi reserverar vi oss för ändringar i programmet.

Fotoalbum från trädgårdsresan till Irland, juni 2018
Copyright © Rosebud's Tours AB