med trädgårdsresor som specialitet

Trädgårdsresa till Södra Irland

Irland, den evigt sköna gröna ön med både berömda större trädgårdar och privata mindre trädgårdspärlor.
7 – 11 juni 2023
Inga återbudsplatser kvar!.

Årets trädgårdsresa tar oss till Södra Irland, den evigt sköna gröna ön med det milda klimatet, fylld av århundraden av historia och mystik. Vi lovar dig en trädgårdsupplevelse utöver det vanliga! Vi besöker trädgårdar i grevskapet Cork vars trädgårdar verkligen gynnas av Golfströmmen. Några har blivit stilbildande i trädgårdsvärlden, de flesta är helt privata och flera av dem har fortfarande samma orörda, dramatiska och fantastiskt vackra omgivningar med en känsla av ro och stillhet, precis som när de anlades. Egen tid att utforska staden Cork blir det också.

Onsdag den 7 juni
Efter vår ankomst till Cork's flygplats åker vi direkt till den privata trädgården The Old Deanery. I den här stora privatträdgården finns många vackra, spännande träd, bland annat 27 slags olika magnolior. Deras dotter upptäckte en hemlig trädgård på egendomen, en stor muromgärdad köksträdgård som var helt igenvuxen, så de lät getter beta rent den och idag odlar de både grönsaker och blommande växter där. Många av växterna i trädgården har de drivit upp från frö. På kvällskvisten kommer vi fram till vårt hotell Blarney Woollen Mills Hotel i Blarney som är byggt inom de gamla stenmurarna av en historisk fabrik. Här ska vi bo under hela resan med halvpension (frukost och middagar).

 

The Old Deanery © Maria Engblom

Torsdag den 8 juni
Efter vår första irländska frukost åker vi till en privat trädgård, Templebreedy Grounds, som ligger nedanför den imponerande kyrkoruinen och kyrkogården vid St. Matthew's i Templebreedy. Här omger trädgården familjens hem, den gamla prästgården byggd 1815. Trädgården har många vackra gamla träd som redan fanns på plats och många nya träd har lagts till, familjen har utvecklat trädgården avsevärt sedan 1995. Den har en mängd olika trädgårdsrum som inkluderar skogsområden, en formell parterr, en liten muromgärdad trädgård fullproppad med perenner som ger färg hela året. Vi fortsätter sedan till den lilla kuststaden Kinsale för att äta lunch på egen hand. Staden är ett populärt semestermål för både irländska och utländska turister och är känd för sina gourmetrestauranger och aktiviteter, såsom segling, fiske och golf. Staden har också ett rikt kulturliv med många konstgallerier. På eftermiddagen besöker vi Glenview Gardens, en stor privat trädgård som ägarna skapat och utökat de senast 30 åren till en trädgård full av växter i runt 12 trädgårdsrum. Här finns bland annat en 70 meter lång blåregnspergola, en stor grästrädgård, vattenträdgård, en japansk trädgård, Hobbitshus, köksträdgård och många andra rum fyllda av vackra planteringar. Mellan trädgårdsrummen slingrar sig små stigar. I trädgården finns också ett Tea room. På kvällen äter vi en gemensam middag på vårt hotell.

 
Templebreedy Grounds © Maria Engblom

 
Glenview Gardens © Maria Engblom

Fredag den 9 juni
Idag åker vi mot The Wild Atlantic Way för att ta en kortare båtfärd genom sälkolonier ut till trädgården Ilnacullin på ön Garnish Island. Det här är höjdpunkten på vår resa, en magisk miljö på en ö som badar i Golfströmmens varma vatten. Denna världsberömda trädgård är omgiven av enastående utsikt över havet och bergslandskapet. Trädgården anlades i Arts and Crafts-stil av trädgårdsarkitekten Harold Peto, på beställning av Annan Bryce 1910. Här finns unika arkitektoniska- och trädgårdspärlor, inklusive en italiensk trädgård med formell damm, paviljong, litet hus och gräsmattor; en muromgärdad köksträdgård med perennrabatter, fruktträd, rosor och klätterväxter, Martellotornet med fin panoramautsikt, en dal med ett grekiskt tempel, buskage och sällsynta träd. Skönheten i trädgården kommer från dess underbara blandning av det formella och det vilda. På ön finns också en restaurang med möjlighet att äta lunch. Vi avslutar dagen i en av Irlands mest välkända handelsträdgårdar Future Forests Garden Centre som är ett familjeägt drygt 30-årigt företag med en passion för odling och miljö. De har ett stort utbud växter, från inhemska träd och häckar till perenner och alpiner. Här finns ett vegetariskt café som erbjuder veganskt kaffe, smörgåsar och kakor med uteservering bland växterna. På kvällen äter vi en gemensam middag på vårt hotell.

 
Sälarna på väg ut till Garnish Island © Maria Engblom

 
Ilnacullin © Maria Engblom


Future Forests Garden Centre © Maria Engblom

Lördag den 10 juni
Idag börjar vi våra trädgårdsbesök på Hillside Garden, en privat trädgård på en bergssluttning som vunnit pris som Irlands National Garden två gånger. Här finns en bred samling av sällsynta och ovanliga växter och många olika trädgårdsdelar som ett stort stenparti med vattenfall, stenpartibäddar, grusområden, dammar, perennplanteringar, alpinbäddar. Skogsområdena inkluderar rhododendron, magnolior, azaleor, kamelior och japanska lönnar. En stor samling av träd och buskar med slingrande stigar går hela vägen genom trädgården. En riktig växtsamlares trädgård. Trädgården har visats på Irländsk TV och är omskriven i många trädgårdsböcker samt har haft ett besök av drottningen av Norge! Vi fortsätter sedan till en av Irlands mest kända växtmänniskor, Hester Forde, och hennes hem och lilla villaträdgård Coosheen Garden. Det här är en riktig plantsamlares trädgård där växterna står i centrum. En serie upphöjda bäddar och tråg är hem för sällsynta och ovanliga mindre perenner, alpinväxter och lökar. Trädgården är en liten tät planterad skogsträdgård med ett smart urval av träd för den mindre trädgården och en rund gräsmatta ger en illusion av rymd och en magnifik bakgrund för växtsamlingen. Efteråt åker vi in till centrala Cork för egen tid för lunch, shopping och upplevelser på egen hand. Cork är Irlands näst största stad, som är mest känd för konstkulturen och de historiska sevärdheterna. Cork är också känt som Irlands mathuvudstad och berömt för sin historiska matmarknad. Staden ligger på en ö mitt i floden Lee. Här finns hippa kaféer, pulserande konstgallerier, museer och riktigt bra pubar. Behagligt kompakt, vänligt och med en härlig humor, vilket gör att en paus här känns helt unik. Vi avslutar sedan dagen med ett besök i den privata trädgården Beechwood Garden, en nationellt prisbelönt "trädgård för alla årstider", som ligger på en sluttande tomt med magnifik utsikt över den omgivande landsbygden. Trädgård har utvecklats under de senaste 30 åren och har stora naturliga vattendrag, intressant användning av gamla stenar i planteringarna och många vackra växtkombinationer. På kvällen äter vi en gemensam middag på vårt hotell.

 
Hillside Garden   © Maria Engblom

 
Coosheen Garden   © Maria Engblom

 
Beechwood Garden   © Maria Engblom

Söndag den 11 juni
Sista dagen på vår resa promenerar vi till närbelägna Blarney Castle och dess trädgård som är en av de mest besökta i Irland. De 60 hektaren är en fröjd att utforska. Här finns en förhistorisk ormbunksträdgård, en dödlig giftträdgård och den magiska Rock Close med gamla idegranar och druidiska stenar. Gör en önskan på de berömda önsketrapporna medan vattenfallet forsar bredvid dig. Promenera vid sjön, floden och eller i de bländande vackra skogsområdena. Trädgårdarna är i en ständigt föränderlig och utvecklande miljö. Detta historiska slott är mest känt för the Blarney Stone, en sten som har kraften att förmedla vältalighet åt alla som kysser den! Efter besöket på Blarney Castle finns tid över för lunch och egna upplevelser i lilla orten Blarney innan vi packar bussen och åker till Cork's flygplats för hemfärd.

 
Blarney Castle   © Maria Engblom

Resefakta:

Pris: 17 990 kronor från Stockholm Arlanda.
Flygtillägg från Köpenhamn Kastrup 750 kr (begränsat antal).
Enkelrumstillägg 1 500 kronor (begränsat antal).

Boka din resa här!

Reseledare: Maria Engblom, Rosebud's Tours

Hotell:
Blarney Woollen Mills Hotel BW Signature Collection***
Shean Lower, Blarney, Co. Cork, T23 P8RP
Hotellet, som är trestjärnigt, ligger ca 9 km från Cork City. Hotellet är byggt inom de gamla stenmurarna av en historisk yllefabrik och har behållt all charm och nostalgi från svunna tider, samtidigt som det erbjuder komforten hos ett modernt hotell och hotellet räknas som det finaste boendet som Blarney har att erbjuda. Hotellet har 47 rymliga rum som har platt-TV, möjlighet att brygga te/kaffe, hårtork och gratis WiFi. I de stora badrummen finns badkar och dusch. I Mill Restaurant serverar de modern irländsk mat och gästerna kan njuta av en klassisk afternoon tea i foajén. I den mera livliga Christys Bar serveras lättare snacks, lunch och middag. Det välutrustade gymmet har modern utrustning och det finns även squashbanor på hotellet. Intill hotellet ligger Blarney Woolen Mills, världens största irländska butik! En stor irländska shoppingupplevelsen, oavsett om du letar efter hantverk, mat eller mode, allt finns där under Old Mills tak.


Blarney Woollen Mills Hotel
 
Blarney Woollen Mills Hotel   © Maria Engblom

Preliminära (lokala) flygtider Air France och KLM:
Onsdag den 7 juni:
06.00 - 08.45 Flyg Stockholm Arlanda - Paris Charles de Gaulle
06.25 - 08.25 Flyg Köpenhamn Kastrup - Paris Charles de Gaulle
12.55 - 13.45 Flyg Paris Charles de Gaulle- Cork Int Airport

Söndag den 11 juni:
17.10 20.00 Flyg Cork Int Airport - Amsterdam Schipol
20.50 22.55 Flyg Amsterdam Schipol- Stockholm Arlanda
21.05 22.30 Flyg Amsterdam- Köpenhamn Kastrup

I priset ingår:
* Flygresa t/r från Stockholm Arlanda.
* De flygskatter som gällde när resan öppnades för bokning.
* Inkvartering med del i tvåbäddsrum med bad/dusch och wc samt halvpension (frukost och middagar)
* Busstransporter enligt programmet
* Avgifter/entréer till trädgårdar enligt programmet.

I priset ingår inte:
* Flygtillägg från Köpenhamn Kastrup
* Luncher
* Måltidsdrycker
* Dricks till busschaufför och hotell.
* Förtäring på flygen, förutom erbjuden snacks och dryck.

De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.
Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor.
Företaget Rosebud's Tours AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.
Dessutom har företaget Rosebud's Tours AB, enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och
när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.

Rosebud's Tours Resevillkor

Vi besöker många privatträdgårdar och mycket kan hända, så vi reserverar vi oss för ändringar i programmet.

Fotoalbum från trädgårdsresan till Irland, juni 2018
Copyright © Rosebud's Tours AB