med trädgårdsresor som specialitet

      Madeira med överdådig blomning i skön värme
13 - 20 november 2021

Madeira har beskrivits som en flytande blomsterkrona med sin intensiva grönska, rika blomsterprakt och sina majestätiska berg. Med mer än 200 inhemska blomsterarter samt eukalyptus, lager, oregano, vin och fruktodlingar som formar ett grönt hav av väldoftande och färgrika växter på sluttningarna och i dalgångarna mellan de imponerande bergen. Lägg därtill Madeiras unika urskog som finns på UNESCO:s världsarvslista, 2 150 km av levador, det sinnrika bevattningssystemet som man kan vandra längs, samt den vilda kusten med hissnande klippväggar - ja skönhetsupplevelsen är i det närmaste total. Under vår trädgårdsresa till Madeira får du uppleva allt detta på en mycket innehållsrik resa men där det även finns egen tid att njuta av ön. I november är det närmast svensk försommarvärme och då blommar det allra flest olika slags växter här på ön.


Madeiravy © Maria Engblom

Preliminärt program
Lördag den 13 november
Efter vår ankomst till Funchals flygplats på Madeira, åker vi till hamnen i Funchal för en trevlig lunch på Restaurante Marina Terrace, sedan åker vi till vårt mysiga engelskinspirerade hotell som är familjeägt och checkar in. Efter att vi har installerat oss på våra rum, samlas vi för en rundtur i hotellet och dess vackra trädgård. Middag på egen hand.

Söndag den 14 november
Efter frukost promenerar vi tillsammans ner till centrala Funchal genom Parque Santa Cararina där det är vacker utsikt över Funchalbukten och hamnen. Parken innehåller flera vandringsleder och många arter av världsfloran, bland annat vackra rosépepparträd samt en charmig sjö med en liten ö, där ankor och svanar föds och bor. Längst ner i parken står en staty av Christopher Colombus och då har vi kommit ner till centrala Funchal. Först går vi då till stadsparken São Francisco där vi bland annat tittar på några av öns ovanliga träd. Eftermiddagen är fri för lunch och aktiviteter på egen hand. Gemensam middag på hotellet.


Funchal © Maria Engblom

Måndag den 15 november
Idag går turen väster ut. Med oss på resan har vi en svensktalande lokalguide som kan berätta för oss om livet på ön och platserna vi ska besöka under dagen. Först gör vi ett kort stopp vid Cabo Girão, världens näst högsta kustklippa (580 m.ö.h), och tittar ner på den vackra utsikten. Därefter går färden till den lilla staden Ribiera Brava, där vi vandrar genom den lilla staden fram till torget innanför vallarna som skyddar staden mot höga havsvågor. Här finns flera caféer, där du kan köpa kaffe/te och kanske njuta av den goda portugisiska kakan Pastel del nata. Färden går vidare mot nordväst och upp mot höjderna igenom det naturskyddade skogsområdet Laurisilva, som står på Unesco världsarvslista. När vi når upp till Encumeadapasset (1 007 m.ö.h.) gör vi ett kort stopp. Här är ön endast är 20 km bred, och i klart väder kan man se till både syd- och nordkusten. Sedan fortsätter vi norrut till Sao Vicente för en gemensam lunch på restaurangen Quebra Mar som har en fantastisk utsikt över havet och ett långsamt roterande golv. Efter lunchen tar vi vägen österut för att besöka Portugals största rosenträdgård Quinta do Arco. Deras samling består av 1 000 olika slags rosor! Vi far sedan vidare till byn Santana som är känt för sina små trekantiga stråtakshus, och vi gör ett kort fotostopp här. Sista stoppet på turen blir i Ribeiro Frio där vi kan se en fiskeodling i en vacker trädgård med enorma trädormbunkar. Här finns också möjlighet att köpa souvenirer, kaffe eller den inhemska spritdrycken poncha. Middag på egen hand.

  
                         Cabo Girão © Maria Engblom                      Rosenträdgården Quinta do Arco © Maria Engblom
  
Stråtakshus i Santana © Maria Engblom                                  Ribeiro Frio © Maria Engblom

Tisdag 16 november
Efter frukost besöker vi först Jardim de Santa Luzia, en ganska ny trädgårdspark i den gamla stadskärnan i Funchal. Det är ett gammalt fabriksområde har gjorts om till en trädgård med många växter, träd, trevliga rabatter och vatteninstallationer. Bara skorstenen och några gamla maskiner finns kvar från fabriken. Därefter åker vi till den privata trädgården vid Quinta de Santa Luzia, en ursprunglig madeiriansk gammal egendom som väldigt få turister fått besöka här på ön. Vi var första gruppen från Sverige när vi besökte den år 2017! Huset har typisk madeiriansk arkitektur och framme i hörnet vid utsiktspunkten mot havet finns ett lite hörnhus, där kvinnorna brukade sitta och dricka sitt te Quinta de Santa Luzia är en traditionell jordbruksfastighet, en lantlig oas nära centrum. Träden här är en stor del av det som gör denna plats unik. Det finns många träd som är över 100 år gamla, varav vissa är endemiska andra har införts från andra länder.Det här är en av få kvarvarande Quintorna på ön som fortfarande har egenskaperna hos en lantgård som de som en gång existerade på Madeira. Här odlar de fortfarande vin, bananer samt aloe vera. Sedan fortsätter vi ner till Funchals stadskärna där vi besöker Mercado dos Lavradores, Funchals berömda, färgrika saluhall, där det förutom frukt, grönsaker och blommor också finns en fiskmarknad. Vi går ssedan till gamla staden för att äta en gemensam tvårätters lunch ute på terassen på muséet Madeira Story Centre. Resten av eftermiddagen är fri för lunch och aktiviteter på egen hand.Gemensam middag på hotellet.


Jardim de Santa Luzia © Maria Engblom


Tehuset på Quinta de Santa Luzia © Maria Engblom

  
Saluhallen i Funchal © Maria Engblom

Onsdag 17 november
Idag styr vi kosan österut. Vi kommer först till den mycket vackra och innehållsrika botaniska trädgården vid hotellet Quinta Splendida. Trädgården, som designats och byggdes upp 1990 av hotellägaren Giancarlo Bertoli, är hela 30.000 m² stor. Trädgården innehåller många olika trädgårdsrum kring den gamla herrgården och de nyare hotelldelarna. Här finns också en ekologisk odlad köksträdgård. Quinta Splendida Botanical Garden har över 1.000 växtarter! Bussen tar oss sedan upp i bergen och upp på Madeiras tredje högsta topp Pico do Arieiro 1 818 meter över havet, där vi gör ett kort stopp. Här finns några trevliga presentshoppar och möjlighet att ta en kopp kaffe. Sedan väntar en god lunch på restaurangen A Quinta, uppe på platån i Santo da Serra. Mätta och belåtna avslutar vi dagen i den mycket innehållsrika trädgården Monte Palace Tropical Garden. Här finns bland mycket annat vackra röda japanska träbroar. De har världens största samling av kottepalmer och här ståtar man även med världens största amforavas! Bussen tar oss sedan ner till Funchal och vårt hotell. Middag på egen hand.


Quinta Splendida Botanical Garden © Maria Engblom

  
Utsikt över Nunnornas Dal från Pico do Arieiro © Maria Engblom
  
Monte Palace Tropical Garden © Maria Engblom

Torsdag den 18 november
Idag går färden först till Quinta das Ervas, en privat trädgård i stadsdelen Santo Antoni. Här odlar den mycket växtkunniga Esmeralda, frun i huset, mängder av kryddörter och andra spännande växter som vi människor kan använda oss av, som hon också skrivit en bok om. Hennes trädgård är dessutom fullspäckad med mängder av andra vackra växter från hela världen. Därerfter kommer vi till den berömda Botaniska trädgården som ligger i den norra delen av Funchal. Här får vi tid att både se alla växterna och den vackra ner utsikten mot Funchal. Vi fortsätter sedan till Madeiras mest berömda trädgård, familjen Blandy's privata trädgård vid deras hem på Quinta do Palheiro Ferreira . Vi börjar vårt besök här med en god fika i deras trevliga kafé, och är frun i huset, svenska Christina hemma, brukar hon komma dit och hälsa på oss. I de olika trädgårdsrummen, många med tydlig engelsk inspiration, finns ett stort urval av växter från många delar av världen och vitt skilda klimatområden. Vi avslutar vår utflykt med att prova Madeiraviner hos Pereira d'Oliveira i Funchal. Eftermiddagen är sedan fri för lunch och aktiviteter på egen hand. Gemensam middag på hotellet.


Quinta das Ervas © Maria Engblom


Funchals Botaniska trädgård © Maria Engblom


Quinta do Palheiro Ferreiro (Blandy's Garden) © Maria Engblom

Fredag den 19 november
Hela dagen är avsatt för shopping och andra upplevelser på egen hand. Varför inte gå på en levadavandring eller åka ut på en delfin- eller valsafari? På kvällen tar vi en promenad (eller taxi på egen bekostnad) ner till gamla delen av Funchal och äter en pampig avslutningsmiddag på det gamla fortet Forte de São Tiago där även dryck ingår. En magisk avslutning på vår resa!


Uppdukat för finmiddag på Forte de São Tiago © Maria Engblom

  
Papegojblommor och orkidéer brukar vara populärt att köpa med hem från Madeira © Maria Engblom

Lördag den 20 november
Hemresedag. Efter vår frukost åker vi fyllda av veckans upplevelser av det vackra Madeira till flygplatsen för hemfärd till Sverige igen.

Pris: 16 690 kronor.
För enkelrum tillkommer 2 450 kronor.

Reseledare: Maria Engblom, Rosebud's Tours

OBS! Madeira har en mycket brant natur! Under resan förekommer ojämnt underlag, brant natur med höjdskillnader, trappsteg och grusgångar. Den som har gångsvårigheter eller liknande måste meddela detta vid bokningstillfället. Deltagande i Rosebud's Tours resor sker på eget ansvar. Rosebud's Tours ansvarar inte för resenärer med funktionsnedsättning som inte klarar sig utan assistans.

Boka din resa här!

Hotellfakta
Hotel Quinta da Penha de França ****
Rua Imperatriz D, Amelia 85,
Funchal
Telefon: +351-291 20 46 50
Vårt mycket omtyckta familjeägda hotellet, som är fyrstjärnigt, är en gammal herrgård som har ett av Funchals bästa lägen lite väster om centrum, med gångavstånd ner till centrala delen. Hotellet har 76 rum. Våra Superior rum har balkong som vetter mot den lugna trädgården. Alla rum har air-condition, gratis Internet, bad/dusch och wc med gratis toalettartiklar, hårfön, telefon, TV, litet kassaskåp (avgift) samt minibar i kylskåp och gratis WiFi. Hotellet har en egen tropisk trädgård, solterrasser samt en saltvattenspool. Vi kan också använda oss av de två poolerna på systerhotellet Hotel Quinta da Penha de França Mar som ligger alldeles nere vid strandkanten, med egen gång direkt till havet, privat dykområde och underbar utsikt över oceanen. Hotel Quinta da Penha de França Mar har en bar vid poolerna, för den som inte vill röra sig från poolområdet, där man kan ta sig något att dricka och beställa lättare rätter. På vårt hotell finns en välrenommerad restaurang, som också är omtyckt av lokalbefolkningen, Joe’s Casa de Jantar, där vi intar våra frukostar och de middagar som ingår i resan. De har även öppet på lunchen om du vill äta där då (ingår ej i resans pris). På kvällen kan du ta en drink i Joe’s Bar.Hotel Quinta da Penha de França © Maria Engblom

Preliminära (lokala) flygtider med Norwegian - kan ändras närmare avresedatum.
Lördag den 13 november:
07.00 - 10.50 Direktflyg Köpenhamn Kastrup - Madeira Funchal. Flygtid 4h 50m.
Lördag den 20 november:
11.40 - 17.20 Direktflyg Madeira Funchal - Köpenhamn Kastrup. Flygtid 4h 40m.

I priset ingår:
Flygresa med Norwegian t/r från Köpenhamn Kastrup till Funchal, Madeira. Förtäring finns att köpa ombord.
Del i dubbelrum/tvåbäddsrum med balkong på fyrstjärnigt hotell.
Frukostbuffé
4 middagar, varav en med dryck
3 luncher med dryck
Madeiravinprovning
Kaffe/te med fikabröd hos Quinta do Palheiro (Blandy's Garden)
Alla inträden till trädgårdarna
Svensk reseledare (Maria Engblom)
Busstransporter enligt programmet

I priset ingår inte måltidsdrycker vid hotellmiddagarna eller dricks.

Fotoalbum från resan till Madeira, november 2016Copyright © Rosebud's Tours AB