med trädgårdsresor som specialitet

Drömmen om Provence!

En resa med inspirerande privatträdgårdar, växtmarknad och vingårdar
18 - 23 maj 2020

Resan är FULLBOKAD!

Vem har inte drömt om Provence? Många är de författare som skrivit om och konstnärer som charmfullt återgett den här berömda landsdelen av Frankrike. Just provinsen Provence har även förevigats i många filmer genom åren. Region sträcker sig hela vägen från Rivierans luxuösa badorter upp genom de små bergsbyarna vid alpernas början. Följ med oss på vår härliga trädgårdsresa i bästa försommartid till detta vackra område. Vi njuter av fina privatträdgårdar, där de allra flesta fått den statliga utmärkelsen Jardin Remarquable, som ges till trädgårdar som bedöms vara något utöver det vanliga. Som vanligt här i Frankrike kommer vi bjudas på god mat och gott vin.


Provence © Maria Engblom

Måndag den 18 maj:
Efter vi har landat på Nice flygplats åker vi direkt till Villa Fort de France utanför Grasse. Den här trädgården sägs vara en av Rivierans vackraste trädgårdar, skapad av den engelska författarinnan Lady Fortescue på 1930-talet. Trädgården är fullpackad med blommor, som ger konstnärinnan Valérie de Courcel, som bor här idag, mängder av inspiration. En strålande palett av blommor, blad och färger visar att hennes artistiska hand har haft sina fingrar med i spelet sedan 1990. Trädgården är härligt terrasserad i olika rum med huset centralt placerat och husets fasad utgör också ett stöd för massor av klättrande växter. Trädgården här har fått utmärkelsen Jardin Remarquable. Vi fortsätter sedan till vårt hotell, checkar in och äter vår första gemensamma middag.

  
Villa Fort de France © Maria Engblom

Tisdag den 19 maj:
Vi startar dagen med ett besök i den berömda trädgården på vingården Château de Val Joanis. Trädgården valdes ut till Årets trädgård 2008 av Franska föreningen för trädgårds- och hortikultur jounalister. Det är en unik trädgård, som ständigt förnyas, där färger, former, texturer och dofter av blommor och grönsaker blandas harmoniskt. Trädgården här har även den fått utmärkelsen Jardin Remarquable. Vi kommer också att göra en vinprovnning av gårdens viner. De har även en trevlig presentshop här.
Efteråt fortsätter vi till La Campagne St Lazare i Forcalquie som också har fått utmärkelsen Jardin Remarquable. Egendomen ligger i hjärtat av Luberons regionala naturpark och här på gården är alla aktivt engagerade i miljötänk för att skydda territoriets naturresurser. Här ska vi vandra deras naturstig som visar på den biologiska mångfalden med olika ekosystem som ängar, skog, vattenmiljöer, en pedagogisk grönsaksträdgård och planteringar med parfymerade plantor. Vi kommer också att äta lunch här tillredd med ingredienser från deras odlingar. På eftermiddagen åker vi vidare till Abbey de Valsaintes, som tidigare var ett cistercienskloster. Klostret var bebott från 1100-talet fram till den franska revolutionen. Det ligger ovanpå en 600 meter hög sandstenstopp i mitten av en enorm naturlig dal, Vallée de l'Absinth. Mellan 1996 och 2000 planterade de cirka 600 rosor här och valde de mest motståndskraftiga sorterna som vi kan lära oss mera om från de utförliga namnskyltarna. Här finns också andra vackra växter och trädgårdsdelar i sluttningen nedan för klostret. Trädgården här har också fått utmärkelsen Jardin Remarquable. Plantskola, presentshop och möjlighet att fika finns också. Gemensam middag på hotellet.

  
Château de Val Joanis © Maria Engblom

 
La Campagne St Lazare

 
Abbey de Valsaintes © Maria Engblom

Onsdag den 20 maj:
Efter frukost åker vi till den privata trädgården Le Pavillon de Galon i Vaucluse som hösten 2019 fick utmärkelsen "VMFs stora pris för skapandet av en modern trädgård och bevarande av fädernearv”. Vid den före detta gamla fina jaktstugan ligger en fantastisk trädgård som nuvarande ägarna skapat sedan de kom hit 1999. Stommen fanns i många stora uppväxta träd och murar som nu kompletterats med vackra färgstämda planteringar av medelhavsväxter. Trädgården här har också fått utmärkelsen Jardin Remarquable.
Vi fortsätter sedan till "en av de vackraste byarna i Frankrike", lilla staden Lourmarin där det blir tid för lunch på egen hand. Författaren och Nobelpristagaren i litteratur Albert Camus levde här och är begravd på stadens kyrkogård. En annan berömd författare, engelske Peter Mayle bodde också här fram till sin död 2018. Han skrev bland annat 'A Year in Provence'.
Efter lunch besöker vi först den berömda privatträdgården Jardin de La Louve i Bonnieux, som designades och skapades av Nicole de Vésian verksam på Hermès. Hon specialiserade sig på textilier och senare i livet ägnade hon sig åt sin trädgård. Hon köpte La Louve 1986, ett byhus med en ödemarkstomt i sluttande söderläge. Under tio år förvandlade hon utrymmet till ett komplext konstverk, som kombinerade sten- och topiarieklippta buskväxter och omvandlade därmed La Louve till en riktig provensalsk trädgård. Nuvarande ägarna bibehåller karaktären på var och en av de fyra stora trädgårdsutrymmena och ersätter växter vid behov med total respekt för den ursprungliga designen och utformningen. Trädgården här har också fått utmärkelsen Jardin Remarquable.
Sist på eftermiddagen besöker vi den mycket ikoniska och moderna vingården Château La Coste. Vingården ägs av den irländsk konstsamlaren Patrick McKillen, som har konverterat den till ett centrum tillägnad ”Vin, konst & arkitektur”. 2004 blev ett dussintals konstnärer och arkitekter från hela världen inbjudna att komma till Chateau La Coste och välja ut en plats som "talade till dem", för att skapa något som skulle installeras där. Resultatet är en serie spännande utomhus skulpturer. Vissa är interaktiva, andra är roliga, andra är tankeväckande. Vi ska självklart också prova La Costes viner här! De har även en trevlig presentshop. Gemensam middag på hotellet.

  
Le Pavillon de Galon © Maria Engblom

  
Jardin de La Louve © Maria Engblom

 
Château La Coste © Maria Engblom

Torsdag den 21 maj:
Vi börjar dagen i den privata trädgården Jardins de la Bastide de Romégas. En typisk fransk traditionell trädgård från 1800-talet skuggad av flera hundraåriga tallar. Här finns en stor buxbomsparterre, en levande köksträdgård, vackra långa perennrabatter, ett kapell och vacker utsikt över berget Sainte-Victoire. Trädgården här har också fått utmärkelsen Jardin Remarquable.
Vi åker sedan till närbelägna staden Aix-en-Provence där resten av dagen är avsatt för lunch och upplevelser på egen hand. Idag är Provences gamla huvudstad en mysig universitetsstad med en lummig paradgata, otaliga kaféer och ännu fler fontäner. Det är en marknadsstad med bykänsla. Aix en Provence sägs vara en historiebok under bar himmel. Det räcker med en promenad för att upptäcka stadens enastående arkitektoniska och kulturella arv. Målaren Paul Cézanne är starkt förknippad med staden Aix där han föddes, arbetade och dog.
Gemensam middag på hotellet.

  
Jardins de la Bastide de Romégas © Maria Engblom

  
Aix-en-Provence © Maria Engblom

Fredag den 22 maj:
En liten privat trädgård Jardin d'Éguilles blir dagens första upplevelse. Här har konstnären Max Sauze skapat en annorlunda trädgård på bara 950 m2 i en övergiven grönsaks-och fruktträdgård. I denna överflödande växtvärld finns också mängder av skulpturer skapade av Max Sauze, ett slags äktenskap mellan det naturliga och det konstgjorda som han förfinat under åren, vilket skapat ett poetiskt utrymme i hjärtat av byn Éguilles. Trädgården här har fått utmärkelsen Jardin Remarquable. Vi fortsätter sedan till Les Jardins d'Albertas i Bouc-Bel-Air. Les Jardins d’Albertas är en tidstypisk 1700-tals formell trädgård uppdelad i fyra terrasser med vattendammar, statyer, monumentala träd, formklippta buskar och buxbomshäckar. Trädgården ägs av familjen Albertas sedan slutet av 1600-talet. Just den här helgen har de sina stora trädgårdsmässa Les Journées des Plantes d'Albertas, en mässa för sällsynta växter och medelhavsväxter. Runt 180 utställare finns på plats som säljer växter och konsthantverk. Här finns också möjlighet att köpa lunch. Trädgården här har också fått utmärkelsen Jardin Remarquable. Gemensam middag på hotellet.

  
Jardin d'Éguilles © Maria Engblom

  
Les Jardins d'Albertas © Maria Engblom

Lördag den 23 maj:
Efter vår frukost och när vi har packat bussen för hemfärd, åker vi först till vingården La Bastide le Clos des Roses utanför Fréjus för att vandra i deras vackra rosenträdgård. Bortom rosenarkaderna finns ett vackert litet kapell omgärdat av deras vinodlingar. Vid huvudbyggnaden, deras botiquehotell, växer också vackra medelhavsväxter. Runt om på egendomen finns det många spännande moderna installationer/statyer. Vi kommer att få en vinprovning av husets viner innan vi äter en lunch i deras restaurang med måltidsdryck. På väg till Nice flygplats passar vi sedan på att titta in hos Rosebud’s Tours resenärerna Margareta och Lennart som har förverkligat drömmen om Provence. De har ett andra hem i byn Le Tignet. Redan när de köpte huset år 2000 fanns här fullt med växter som lökväxter, rosor och blåregn. De har själva sedan dess planterat in många växter som olivträd, pepparträd, mimosa och till och med lotus i sin damm! Sedan är det dags att åka till flygplatsen och checka in för hemfärd.

  
La Bastide le Clos des Roses © Maria Engblom


Margareta och Lennarts hus i Provence

Resefakta: Drömmen om Provence

Pris: 17 990 kronor från Stockholm Arlanda för del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell.

För enkelrum tillkommer 1 800 kronor (begränsat antal)

När vi ser att resan blir av: Övriga flygplatser på förfrågan och mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris.

Reseledare: Maria Engblom, Rosebud's Tours


Tyvärr, resan är FULLBOKAD!

Boka din resa här!

Hotell:
Best Western Sévan Parc Hôtel****
914, route de la Bastidonne
84120 Pertuis
Telefon: +33 (0)4 90 79 19 30
Hotellet, som är fyrstjärnigt, ligger i hjärtat av en en hektar stor medelhavsträdgård, med typiska växter som magnolior och olivträd, lavendel, irisar och rosmarin. I trädgården ligger också en pool.
De 41 rummen är rymliga, våra standardrum är på 26 m² och de är nyligen renoverade. Rummen har eget badrum, luftkonditionering, TV, säkerhetsbox, hårtork, air-condition, fritt WiFi samt te- och kaffefaciliteter. I restaurangen L’Oliver, som ligger ute i trädgården, äter vi våra middagar, frukost äter vi inne i hotellets frukostmatsal.


Sévan Parc Hôtel

Preliminära flygtider Norwegian: (förtäring ingår inte på flyget, men finns att köpa ombord)
Måndag den 18 maj:
09.40 - 12.40 Flyg Stockholm Arlanda - Nice Côte d'Azur
Lördag den 23 maj:
20.05-23.00 Flyg Nice Côte d'Azur - Stockholm Arlanda

När vi ser att resan blir av: På förfrågan och i mån av platstillgång hos Norwegian mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris:
Måndag den 18 maj:
09.25 - 12.55 Flyg Oslo Gardermoen - Nice Côte d'Azur
10.30-12.50 Flyg Köpenhamn Kastrup - Nice Côte d'Azur
Lördag den 23 maj:
21.25 - 00.15 Flyg Nice Côte d'Azur - Oslo Gardermoen
21.40-23.55 Flyg Nice Côte d'Azur - Köpenhamn Kastrup

I priset ingår flygresa t/r från Stockholm Arlanda. Övriga flygplatser på förfrågan mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris.
* Flygskatter.
* Inkvartering med del i dubbelrum med bad/dusch och wc samt halvpension (engelsk frukost och middagar).
* Busstransporter i England enligt program.
* Avgifter/entréer till trädgårdar enligt program.

I priset ingår inte:
* Luncher som inte finns med i programmet
* Måltidsdrycker
* Dricks.
* Förtäring ingår inte på flyget, men finns att köpa ombord.

De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.
Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor.
Företaget Rosebud's Tours AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.
Dessutom har företaget Rosebud's Tours AB, enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och
när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.

Rosebud's Tours Resevillkor

Vi besöker många privatträdgårdar och mycket kan hända, så vi reserverar vi oss för ändringar i programmet.Copyright © Rosebud's Tours AB