med trädgårdsresor som specialitet

Trädgårdar på Côte d’Azur och Italienska blomsterrivieran
4 – 9 oktober 2023

FULLBOKAD.Vem har inte drömt om Côte d’Azur och Italienska blomsterrivieran? Många är de författare som skrivit om och konstnärer som charmfullt återgett den här berömda landsdelen av Frankrike och Italien. Vi njuter av fina trädgårdar, de flesta privata, och där flera fått den statliga utmärkelsen Jardin Remarquable, som ges till trädgårdar som bedöms vara något utöver det vanliga. Som vanligt här i Frankrike och Italien kommer vi bjudas på god mat och gott vin. När hösten redan har börjat här hemma i Sverige, så är det fortfarande varm och skönt på Côte d’Azur, det går till och med att ta ett dopp i havet. Egen tid att utforska staden Nice blir det också.

Onsdag 4 oktober
När vi samlats efter att våra flyg landat åker vi till den privata trädgården Jardin de la propriété Marro i Cagnes sur Mer. Här bor i dag fjärde generationen av samma familj och i trädgården finns många gamla träd och växter, de flesta etiketterade!, ett tjugotal topiarier, vilda orkidéer, en vinodling, en rosenträdgård och en stor köksträdgård med ett uråldrigt bevattningssystem som förr var vanligt här i trakten, men som enbart denna trädgård har kvar idag. Vi vandrar runt och tittar på trädgårdens olika delar, sedan finns möjlighet att inhandla lite minnen från trädgården som säljs av Mme Spinetta. Vi checkar sedan in på vårt hotell där vi ska bo under hela resan och äter en gemensam middag.

 

Jardin de la propriété Marro © Maria Engblom

Torsdag 5 oktober
Idag beger vi oss upp i bergen nordväst om Nice för att besöka den privata trädgården Vallon du Brec i Coursegoules. Trädgården, som ligger på 1000 m höjd nordost om Nice, anlades 1992 och är planterad med botaniska sorter från Kina, Japan, Nordamerika och gamla sorter av rosor samt endemiska arter från "Côte d'Azur". Trädgården har fått utmärkelsen Jardin Remarquable. Efter denna hisnande färd i bergen åker vi neråt kusten igen för att äta en två-rätters lunch med vin och vatten på en genuin fransk lokal restaurang. Turen för oss sedan vidare till Rosebud’s Tours resenärerna Margareta och Lennart som har förverkligat drömmen om Provence. De har ett andra hem i byn Le Tignet. Redan när de köpte huset år 2000 fanns här fullt med växter som lökväxter, rosor och blåregn. De har själva sedan dess planterat in många växter som olivträd, pepparträd, mimosa och till och med lotus i sin damm! På kvällen äter vi en gemensam middag på vårt hotell.

 
Vallon du Brec © Maria Engblom


Margareta och Lennarts hus i Provence

Fredag 6 oktober
I dag ska vi tillbringa dagen i Pays de Grasse, området väster om Nice. Frankrike har lyckan att vara parfymens hemland och staden Grasse har alltid varit parfymens huvudstad. Vi börjar dagen med en interaktiv och multisensorisk resa i Jardins du Musée International de la Parfumerie, JMIP, det internationella parfymmuseets trädgård i Mouans Sartoux. I den här unika miljön får du interaktivt lära dig om arter som har tillhandahållit värdefulla råvaror för parfymeri i århundraden. Fälten av parfymväxter visar växter som traditionellt odlats i Pays de Grasse. Du får upptäck växterna ordnade efter deras luktnoter: citrus, blommig, träig, kryddig, fruktig, mysk... Du kan också upptäcka varför växter producerar en doft och lära dig om ekosystem och insekter. Sedan fortsätter vi till en nyare anlagd privat trädgård på Domaine de la Mouissone. Här består trädgården en samling tematrädgårdar integrerade i en månghundraårig olivlund som ligger på en sluttning 400 meter över havet med en imponerande panoramautsikt över kusten i Côte d'Azur. Olivlunden är spridd över ett dussin stenmurade terrasser där vi kan upptäcka en rad olika trädgårdsdelar och samtidigt få en glimt av landskapet nedanför. Byggnaderna är omgivna av gräsmattor och perennplanteringar och ger trädgården olika öppna plana ytor. Allt skickligt komponerat av ägarinnan, mycket växtkunniga Lady Maggie Lockett. Vi kommer att få en lättare lunch i form av en pick-nick med vin och vatten här i trädgården. Vi avslutar dagen i Jardin de la Villa Fort de France utanför Grasse. Den här privata trädgården sägs vara en av Rivierans vackraste trädgårdar, skapad av den engelska författarinnan Lady Fortescue på 1930-talet. Trädgården är fullpackad med blommor, buskar och träd, som ger konstnärinnan Valérie de Courcel, som bor här idag, mängder av inspiration. En strålande palett av blommor, blad och färger visar att hennes artistiska hand har haft sina fingrar med i spelet sedan 1990. Trädgården är härligt terrasserad i olika rum med huset centralt placerat och husets fasad utgör också ett stöd för massor av klättrande växter. Trädgården har fått utmärkelsen Jardin Remarquable. Middag på egen hand.


Jardins du Musée International de la Parfumerie

 
Domaine de la Mouissone © Maria Engblom


Villa Fort de France © Maria Engblom

Lördag 7 oktober
Idag åker vi upp en bit i bergen ovan för Nice till den mest berömda vingården i vindistriktet Bellet, Château de Bellet för att prova deras högklassiska vin tillsammans med en lättare pick-nicklunch. Idag ligger deras reception, butik och provningsrum i ett före detta kapell högt upp på en kulle med fantastisk utsikt mot södra alperna och havet. När vi kommer tillbaka till hotellet är eftermiddagen och kvällen fri för egna upplevelser och middag. I Nice finns flera fina konstmuseer, en berömd blomstermarknad och många restauranger. Du tar dig lätt in till centrala Nice med spårvagn.


Château de Bellet

 
Staden Nice © Maria Engblom

Söndag 8 oktober
Resan går österut idag och vi börjar dagen med ett besök i storslagna Villa Ephrussi de Rothschild i St Jean-Cap-Ferrat. Mellan Nice och Monaco står den majestätiska rosa villan i rokokostil med en av de vackraste vyerna över Cap Ferrat. Bankirfamiljen Rothschild's vackra rosa villa vid havet, byggdes 1905–1912. Villan omges av en stor, vacker trädgård som består av nio olika tematrädgårdar med olika atmosfärer som skulle påminna baronessan om hennes resor bland annat i Italien, Spanien och Asien. I huset, som vi också får besöka, samlade hon konstföremål och vackra möbler. Trädgården har fått utmärkelsen Jardin Remarquable. Vi fortsätter sedan över gränsen och in på Italienska blomsterrivieran där vi först får en trerätters italiensk lunch med vin och vatten till. Sedan finns tid att ströva runt och njuta av trädgården på berömda La Mortola - Giardini Botanici Hanbury i Ventimiglia. Det här är en terrasserad trädgård på en brant sluttning, skapad av engelsmannen Sir Thomas Hanbury. Trädgården är berömd för sina växtsamlingar och är Italiens största experimentträdgård. En plantälskares paradis med växter från hela världen som är en av Italiens mest fascinerade trädgårdar. På kvällen promenerar vi till närbelägna restaurang La Suite för en god avslutningsmiddag.

 
Villa Ephrussi de Rothschild   © Maria Engblom


La Mortola - Giardini Botanici Hanbury

Måndag 9 oktober
Efter frukost tar vi spårvagn ner till flygplatsen för hemfärd.

Resefakta:

Pris: 18 990 kronor från Stockholm Arlanda.
Köpenhamn Kastrup på förfrågan och till eventuellt merkostnad (begränsat antal).
Enkelrumstillägg 2 650 kronor (begränsat antal).

Boka din resa här!

OBS! Flera av de här trädgårdarna ligger i sluttningar, så du måste kunna gå i dem!

Reseledare: Maria Engblom, Rosebud's Tours

Hotell:
Servotel Saint-Vincent****
30, Avenue Auguste Vérola, 06200 Nice
Tel:+33 4 93 29 99 00
Det familjeägda och mysiga hotellet Servotel Saint-Vincent, som är 4-stjärnigt, ligger i Saint Isidore i västra utkanten av Nice, rakt ovanför flygplatsen, dit det tar cirka 18 minuter med spårvagn. Hotellet har 88 luftkonditionerade och ljudisolerade rum, 18 m² stora, med modern inredning. Vår rum, som ligger mot den tysta baksidan, har inte balkong. I rummen finns en platt-tv med kabelkanaler, eget badrum, minibar, vattenkokare med kaffe/te, hårfön. Frukostbuffé och innovativa rätter inspirerade av regionala specialiteter erbjuds på restaurangen Le Joseph. Restaurangen är stängd för lunch och middagar på fredagar-söndagar, men det finns stort köpcentrum, matbutiker, barer och restauranger inom 10 minuters promenad. I baren Le Trente bredvid receptionen kan du beställa något gott att dricka och koppla av i de trevliga rummen runt baren. Hotellet har en ouppvärmd utomhuspool som bara är öppen till september, så tyvärr kan du inte bada i den, men du kan sola på solterrassen.

 
Servotel Saint-Vincent   © Maria Engblom

Preliminära flygtider Norwegian::
Onsdag 4 oktober:
06.45 – 09.45 Flyg Stockholm Arlanda - Nice flygplats
10.30 – 12.50 Flyg Köpenhamn Kastrup - Nice flygplats

Måndag 9 oktober:
10.25 - 13.20 Flyg Nice - Stockholm Arlanda
13.30 - 15.45 Flyg Nice - Köpenhamn Kastrup

I priset ingår:
* Flygresa t/r från Stockholm Arlanda.
* De flygskatter som gällde när resan öppnades för bokning.
* Inkvartering med del i tvåbäddsrum med bad/dusch och wc och kontinental frukostbuffé.
* City tax för alla nätter
* 4 luncher med vin & vatten och 3 middagar med vin & vatten.
* Busstransporter enligt programmet.
* Spårvagnsbiljett till flygplatsen sista dagen.
* Avgifter/entréer till trädgårdar enligt programmet.

I priset ingår inte:
* Förtäring på flygen.
* Flygtillägg från Köpenhamn Kastrup.
* Enkelrumstillägg.
* Luncher/middagar som ej står med i programmet.
* Måltidsdrycker utöver de som ingår enligt programmet.
* Kaffe efter måltiderna.
* Dricks till busschaufför och hotell.

De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.
Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor.
Företaget Rosebud's Tours AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.
Dessutom har företaget Rosebud's Tours AB, enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och
när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.

Rosebud's Tours Resevillkor

Vi besöker många privatträdgårdar och mycket kan hända, så vi reserverar vi oss för ändringar i programmet.


Copyright © Rosebud's Tours AB