med trädgårdsresor som specialitet

Snödroppsresa till Cotswolds

Vi tjuvstartar våren med en explosion av snödroppar, vintergäck, cyklamen och kamelior i vackra privatägda trädgårdar!

20 - 23 februari 2020
Fåtal platser kvar!
I England, trädgårdslandet nummer ett, finns det mängder av intressanta trädgårdar och trädgårdshändelser. Under februari månad färgas marken alldeles vit i många trädgårdar, men inte av snö utan av snödroppar! På vår resa besöker vi privata trädgårdar berömda för sina snödroppsamlingar. Vi besöker också en växtmässa för snödroppar, julrosor, ormbunkar och vårlökar samt ett Garden Center som har det mesta för en trädgårdsnörd. Egen tid är avsatt i trevliga staden Cheltenham Spa för lunch, shopping och egna upplevelser.

Torsdag den 20 februari
Efter vår ankomst till Heathrows flygplats, London åker vi direkt västerut till Welford Park, som är berömt för sitt woodland där marken under bokträden är helt täckt med snödroppar och vintergäck den här tiden på året. Den formella trädgården på baksidan av det vackra Queen Anne huset innehåller en privat samling av ovanliga snödroppar. Ägarinnans favortisnödroppe är Galanthus nivalis ’Lady Elphinstone’, den växer också här hos oss i vår egen trädgård Dalarna! Welford Park håller bara öppet 26 dagar varje år just när snödropparna och vintergäcken blommar som bäst. Här finns möjlighet att äta en lättare lunch.
Vi fortsätter sedan till en av våra favoritträdgårdar i Cotswolds, privatträdgården Hanham Court Gardens. 1993 köpte det välrenommerade trädgårdsdesignerparet, Julian och Isabel Bannerman det gamla normandiska herrgårdshuset med anor från 1000-talets mitt. Under 20 års tid gick man från absolut ingenting annat än övervuxet ogräs runt byggnaderna, till något som idag upplevs som en av de mest underbara trädgårdsanläggningarna i en verkligt speciell miljö. En stark prägling av Arts and Crafts rörelsens ideal, kryddad med många nya inslag skapar en otroligt skön och stimulerande helhetsupplevelse. Från 2015 heter nu ägarparet Richard och Julia Boissevain, som båda med stor entusiasm och kärlek restaurerar, vårdar och utvecklar detta ljuvliga trädgårdssmycke. Julia är väldigt stolt över snödroppskollektionen som finns här. I februari är trädgården väldigt speciell eftersom man verkligen kan se strukturen i trädgården som är inramad av topiarier. När du kommer in i trädgården dras ditt öga ner genom gräsmattan, som är flankerad på vardera sidan av höga schackpjäser i form av topiarier, till ängen bortanför. I trädgården blommar förutom snödroppar, julrosor och i skogsdalen även vintergäck och cyklamen. Har vädret varit gynnsamt blommar även tidiga påskliljor och primulor. Här får vi en god eftermiddagsfika innan vi åker till vårt hotell, checkar in och äter vår första gemensamma middag.


Welford Park

 
Dubbel Galanthus nivalis och Galanthus nivalis ’Lady Elphinstone’ © Maria Engblom


Hanham Court © Maria Engblom

Fredag den 21 februari
Efter vår första frukost åker vi till Painswick Rococo Garden som designades på 1740-talet som en ren nöjesträdgård, en plats att hålla intima trädgårdsfester i. Trädgården ligger i en dold dal runt Painswick House och är nu landets enda överlevande kompletta rokokoträdgård. Sedan 1984 har trädgården räddats från sitt förfall och förvandlats till en fantastisk plats med härliga rokokoinstallationer. Du kan besöka the Eagle House, sitta i the Doric seat, klättra den smala trappan upp till det åttkantiga Pigeon House, gå in i the Gothic Alcove och kämpa för att hitta centrum i deras ovanliga labyrint. Trädgården har vackert inramade vyer under hela året och är känd för sina snödroppar. Lunch kan du passa på att äta här, de har läcker hemlagad mat i det mysiga caféet.
Vi åker sedan vidare till en berömd Arts-and-Crafts egendom, privatägda Rodmarton Manor som hare en alldeles egen snödroppe uppkallad efter sig! Trädgården planerades när huset byggdes (1909-1929) som en serie utomhusrum som täcker cirka 8 tunnland. Varje trädgårdsrum har en egen karaktär och begränsas av antingen murar eller häckar. Ett av trädgårdsrummen har 26 separata rabatter med en mängd olika planteringar som domineras av gula buskar och rosor. Det finns en samling stentråg med alpiner samt ett stenparti med större alpiner. Topiarier, formklippta buskar och träd förekommer rikligt i trädgården. Det finns en muromgärdad köksträdgård som även har andra växter förutom grönsaker inklusive spaljerade äpplen och päron. I trädgården finns också en stor snödroppssamling med cirka 150 slags olika sorter. Andra växter i blom är krokus, julrosor, vintergäck och cyklamen. Vi blir även trakterade med eftermiddagsfika här!
På väg tillbaka till hotellet blir vi avsläppta 500 meter därifrån, vid Brockworth Garden Centre där vi kan shoppa loss på allt inom trädgård. Sedan går var och en hem till hotellet, det tar cirka 6 minuter att promenera. Gemensam middag på hotellet.

 
Painswick Rococo Garden © Maria Engblom

 
Rodmarton Manor © Maria Engblom

Lördag den 22 februari
Idag åker vi först till den vackra, klassiska staden Cheltenham Spa, där vi har några timmar för fri tid avsatta i det som varit en betydande hälso- och kurort sedan upptäckten av mineralkällor här 1716. Fortfarande idag kan man njuta av spavatten på Pittville Pump Room, som byggdes för spa-ändamål 1830. Staden är känd för sin Regency arkitektur och sägs vara "den mest kompletta Regency staden i England". I staden finns många möjligheter till god lunch, shopping, museibesök på exempelvis deras fina Arts and Crafts museum.
Efteråt åker vi till en av resans höjdpunkter, Colesbourne Park, ”The historic home of English snowdrops”. Parken har varit i familjen Elwes ägo sedan 1789. Den historiska snödroppssamlingen, som startades av Henry John Elwes med upptäckten av Galanthus elwesii i Turkiet 1874, har utvecklats kraftigt av Sir Henry och Lady Elwes under de senaste 25 åren. Det har kallats "Englands största snödroppsträdgård" av Country Life. Nu med en samling avcirka 350 sorter, kan vi njuta av snödropparna i den stora trädgården med dess skogs- och sjövägar, i vårträdgården och i den formella trädgården. I trädgården växer också drivor av cyklamen, julrosor, krokus och snöklockor och andra vinterväxter, som om vi har tur är i blom. Här finns idag möjlighet att fika och dessutom har de försäljning av olika slags ovanliga snödroppar ”in the green”. Gemensam middag på hotellet.
Colesbourne Park

Söndag den 23 februari
Efter frukost är det dags att lasta vår buss för hemfärd. Vi åker så vi kommer direkt till Kingston Bagpuize House & Garden’s Snowdrop & Plant Fair. Just idag har de en växtmässa där 12 specialistplantskolor säljer snödroppar, julrosor, ormbunkar och vårlökar. Du får också möjlighet att titta på Kingston Bagpuize House egen trädgård. När Miss Raphael flyttade från London i april 1939 till sitt nya hem, Kingston Bagpuize House, planerade hon redan en ny trädgård, säkert påverkad av hennes resor i Kina, Japan, Kanada och Sydafrika. Från och med 1949 gav Sir Harold Hillier henne råd och hans plantskolor levererade de flesta träd och buskar som planterades mellan 1949 och 1974.Den kollektionen innehåller nu många intressanta mogna träd och buskar. Sedan 2003 har flera delar rensats från brännässlor och fläder vilket gör att vi nu kan njuta av mängder av snödroppar. Du kan köpa en lättare lunch här (typ smörgåsar).
Vi fortsätter sedan till en annan privatträdgård, Timber Hill i Cobham, nära Heathrows flygplats. Här finns en stor skogsträdgård med vacker utsikt över North Downs. En trädgård för alla årstider. Snödroppar on masse, vintergäck, krokus, tidiga narcisser och kamelior (över 200 stycken). Camellia japonica får vi säkert se i blom liksom andra tidigblommande buskar som trollhassel och dofttry.
Sedan är det dags att åka till flygplatsen och checka in för hemresan. 
Camellia japonica ' Lavinia Maggi' och 'Debutant' © Maria Engblom

Resefakta Snödroppsresa till Cotswolds

Reseledare: Maria Engblom, Rosebud's Tours

Pris: 13 490 kronor från Stockholm Arlanda del i dubbelrum på fyrstjärningt hotell.
För enkelrum tillkommer 1 200 kronor (begränsat antal).

När vi ser att resan blir av: Övriga flygplatser på förfrågan och mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris.

Boka din resa här!

Hotellfakta: Delta By Marriott Cheltenham Chase****
Shurdington Road,
Brockworth,
Gloucestershire,
GL3 4PB
Tel: +44 (0)1452 519941
Delta By Marriott Cheltenham Chase är ett fyrstjärnigt hotell som ligger vid foten av Cotswold Hills, 8 km från staden Cheltenham Spas centrum. Hotellet har 122 rymliga sovrum med egna badrum, gratis Wi-Fi och en TV. I rummen finns även en sittgrupp, ett skrivbord samt te- och kaffefaciliteter. Restaurangen Hardy serverar mat från lokala råvaror och har imponerande utsikt över Coopers Hill / Cotswolds landsbygd. Hotellet har även en bar samt en fritidsklubb och ett spa. Reflections Leisure Club har en inomhuspool, bubbelpool och ett fullt utrustat gym med personliga tränare. Det finns också en skönhetssalong som har ett brett utbud av spabehandlingar.


Cheltenham Chase

Preliminära (lokala) flygtider British Airways (förtäring ingår inte på flyget, men finns att köpa ombord):

Torsdag den 20 februari:
07.25 - 09.20 Flyg Arlanda, Stockholm - London Heathrow
Söndag den 23 februari:
18.40 - 22.15 Flyg London Heathrow - Arlanda

När vi ser att resan blir av: På förfrågan och i mån av platstillgång hos British Airways mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris:
Torsdag den 20 februari:
07.00 - 08.10 Flyg Köpenhamn Kastrup - London Heathrow
07.50 - 09.10 Flyg Helsingfors Vanda- London Heathrow
07.50 - 09.30 Flyg Oslo Gardermoen - London Heathrow
08.00 - 09.15 Flyg Göteborg Landvetter - London Heathrow
Söndag den 23 februari:
19.10 - 22.05 Flyg London Heathrow - Köpenhamn Kastrup
19.20 - 22.20 Flyg London Heathrow - Göteborg Landvetter
19.25 - 22.40 Flyg London Heathrow - Oslo Gardermoen
19.25 - 00.20 Flyg London Heathrow - Helsingfors Vanda

I priset ingår flygresa t/r från Stockholm Arlanda. Övriga flygplatser på förfrågan mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris.
* Flygskatter.
* Inkvartering med del i dubbelrum med bad/dusch och wc samt halvpension (engelsk frukost och middagar).
* Busstransporter i England enligt program.
* Avgifter/entréer till trädgårdar enligt program.

I priset ingår inte:
* Luncher som inte finns med i programmet
* Måltidsdrycker
* Dricks.
* Förtäring ingår inte på flyget, men finns att köpa ombord.

De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.
Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor.
Företaget Rosebud's Tours AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.
Dessutom har företaget Rosebud's Tours AB, enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och
när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.

Rosebud's Tours Resevillkor

Vi besöker många privatträdgårdar och mycket kan hända, så vi reserverar vi oss för ändringar i programmet.


Copyright © Rosebud's Tours AB