med trädgårdsresor som specialitet

Toscana Classico, 25 september - 1 oktober 2022

När hösten kommit till Sverige åker vi till den sköna värmen i Italien och tittar på vackra trädgårdar i Toskana, där vi får en inblick i hur man kan leva "La dolce vita" (det ljuva livet). Vi besöker både klassiska renässans- och barockträdgårdar men också trädgårdar med modernare influenser. Dessutom får du bekanta dig med de berömda städerna Florens, Montepulciano, San Gimignano och Siena, där vi avsatt några timmar för upplevelser på egen hand i lugn och ro. Just när vi är där pågår "La verdemmia", vinskörden i Toskana, så vi passar också på att äta en vingårdslunch samt provar viner på två andra vingårdar.

 
Utsikt mot Florens © Maria Engblom           Vackra toskanska kullar © Maria Engblom

Söndag den 25 september
Efter vår ankomst till Florens flygplats åker vi direkt till Villa Medicea di Castello som var den viktigaste av familjen Medicis toskanska trädgårdar och kanske den vackraste trädgården i Europa under renässansen. Villan byggdes av arkitekten Tribolo under 1500-talet. Tre stora terrasser bakom huset är fyllda av parterrer med invecklade, matematiskt uträknade mönster i den trädgårdsstil som var den rådande under renässansen. Flera vattenarrangemang finns här både i fontäner och i grottor samt inte minst grottor med fantastiska djurstatyer alla de slag. Toscanas största citrussamling i terrakottakrukor hittar du också här i trädgården. Sedan åker vi till vårt hotell och checkar in. På kvällen äter vi vår första gmensamma middag på hotellet. Måltidsdryck ingår.

Foto Medicea di Castello  Foto Medicea di Castello
Villa Medicea di Castello © Maria Engblom

Måndag den 26 september
Efter en liten sovmorgon och vår första frukost åker vi till den privata trädgården vi Villa Poggio Torselli, på 1700-talet ansedd som "Drottningen av villor i Toskana". Villan har under åren ägts av många av de kända florentinska familjerna, men under 1900-talet förföll både hus och trädgård ända fram till 1999, då Gianfranco Luzzetti tillsammans med sin partner fick möjligheten att köpa Villan och restauera både hus och trädgård i enlighet med de bevarade och ursprungliga ritningarna från 1700-talet. Historiekunniga trädggårdsarkitekten Ada Segre, fick 2002 uppdraget att renovera trädgårdsbäddarna och dessutom plantera in massor av nya växter som gör trädgården både mycket blomrik och vackert färgkomponerad under hela året. Trädgården innehåller även ett snillrikt bevattningssystem från tiden då den anlades,samt många mycket gamla apelsin och citronträd i enorma terrakottakrukor. Gården gör också eget vin och olivolja som vi får tillfälle att inhandla i deras shop. Sedan fortsätter vi till den berömda lilla bergsstaden San Gimignano, Toskanas Manhattan som staden också kallas. Staden, som ligger uppe på en kulle, syns på långt håll och kännetecknas av sina 14 gamla torn. Staden finns med på UNESCO:s världsarvslista och det finns mycket att utforska i staden med sin medeltida stadskärna. Här finns tid att äta lunch och uppleva den pittoreska, oförglömliga staden på egen hand. På kvällen äter vi gemensam middag på vårt hotell.

 
Villa Poggio Torselli © Maria Engblom


San Gimignano © Maria Engblom

Tisdag den 27 september
Idag ägnar vi hela dagen åt en lite längre utflykt till södra Toskana, där vi först ska besöka en ganska ny privat trädgård Parco di Villa Trecci omskriven som en av de vackraste trädgårdarna i hela Toscana. Villa Trecci ligger nära Montepulciano, i det böljande, frodiga landskapet i detta berömda och vackra vinområde. Runt Villa Trecci täcker parkens trädgårdar en total yta på tre hektar och den är uppdelade i olika sektioner som rosenträdgård, olivlund, den gråa växtträdgården, den stora gräsrabatten, sjön med vattenväxter, träsket, citronväxthuset och trädgårdsbiblioteket. Det finns 400 arter av växter, nästan två dussin sorter och hybrider av rosor, massor av olika sorters träd, perenner, örter, fontäner, statyer och mera. Parken är ritad av landskapsarkitekten Adelmo Barlesi och stod färdig år 2014. Parco Villa Trecci är en fest för sinnena och en perfekt modern villaträdgård. Efter denna upplevelse åker vi till närbelägna lilla staden Montepulciano där tid är avsatt för lunch på egen hand. Staden har knappt 14 000 invånare, men det finns gott om restauranger att luncha på. Sedan fortsätter vi till den anrika gården Fattoria del Colle , som har en lång historia. Här får vi titta på deras lilla italienska klassiska trädgård samt på deras grönsaks- och kryddträdgård. Vi kommer också få smaka på tre av gårdens viner, bland annat ett Brunellovin som är en välkänd vintyp från detta trakt. På kvällen äter vi gemensam middag på vårt hotell.


Parco di Villa TrecciFattoria del Colle

Onsdag den 28 september
Efter frukost åker vi söderut igen. Vi börjar dagen i den privata egendomen Villa de Geggiano i Pianella. Detta är en privatägd egendom som ligger vackert högst uppe på en toskansk kulle. Här finns bland annat en trädgårdsteater, en djup vattenreservoar med fiskar i och familjens privata köks- och fruktträdgård med bland annat olika varianter av dessertdruvor. Huset som är kulturskyddat, har i stora delar stått orört i flera generationer. Vi får en guidad vandring genom detta fantastiska hus och den lilla trädgården. Familjen har även oliv- och vinodling, de tillverkar goda Chianti Classico viner, som vi också kan inhandla här efter en trevlig vinprovning av gårdens viner. Vi fortsätter sedan in till staden Siena för lunch och strövtåg på egen hand. Staden Siena är en charmig medeltida småstad och av många ansedd som den vackraste staden i regionen. Här finns Piazza del Campo, det berömda snäckformade torget. På kvällen äter vi gemensam middag på vårt hotell.

 
Villa Geggiano © Maria Engblom


Siena © Maria Engblom

Torsdag den 29 september
Efter frukost åker vi till den berömda privatträdgården Villa Gamberaia. Egendomen ligger högt med vacker utsikt över Florens i bergsbyn Settignano. Vi tar en lite längre promenad till trädgården från byns torg. Vägarna är för smala för att bussen ska kunna ta sig ända fram till trädgården. Trädgård anses vara ett mästerverk av en gammal toskansk trädgård, med vattenparterrer, formklippta buskväggar med tittfönster i, grottor, citronträdgård och vackra statyer. Sedan fortsätter vi till Fattoria Terreno, som är en svenskägd, familjedriven vingård utanför Greve i Chianti. Med åren har gården utvecklats till ett trevlig besöksmål och idag har de en ny välrenommerad restaurag här där vi ska äta en lätt lunch samt prova på några avgårdens högklassiska Chianti Classico viner. Efter lunchen får vi ta en titt i familjen Rhunes privata trädgård. I boken "Drömmen om Toscana, Livet kring en svensk vingård" berättas historien om Birgitta och Mats väg till och deras liv på vingården samt om trakten runt omkring. På kvällen äter vi gemensam middag på vårt hotell.

 
Villa Gamberaia © Maria Engblom

 
Terreno © Maria Engblom

Fredag den 30septemberr
Idag är det dags för den vackra staden Florens. På förmiddagen får vi en guidad stadspromenad i Florens på ett par timmar.Cirka mellan kl. 10.00-12.00, av den svenska, kunniga guiden Bodil Jaconsson som bor i Florens. Sedan är några timmar avsatta för lunch, shopping och upplevelser på egen hand i denna berömda stad. Om du vill se den berömda konstsamlingen på Uffizierna kan du förhandsboka biljetter här lämpligt från 13-tiden, bussen går vidare kl 15.00 till Villa La Pietra. Den ockragula villan från slutet av 1600-talet ligger högt upp, med en glimrande utsikt över Florens har fyra trädgårdar från olika tidsepoker som omsluter den. Villa La Pietra ägs idag av universitetet i New York, men sin storhetstid hade den under 1930-talet då det amerikansk/brittiska paret, Hortense och Arthur Acton förvandlade villan och omgivningarna till romantiska renässansträdgårdar, fyllda med statyer, pergolor, terasser och fontäner och till och med en egen teater ute i det fria. Här underhöll man dåtidens societet med gigantiska fester. Efter Arthur Actons död, startade förfallet av trädgårdarna. I samband med att universitetet fick egendomen donerad till sig 1995, så har ett omfattande restaurerinsgsprojekt pågått för att återställa trädgårdarna till 1930-talets glansdagar. Inte mindre än 17.000 fotografier har man då haft till sin hjälp. Vi får en guidad visning (på engelska). På kvällen äter vi gemensam middag på vårt hotell.

 
Florens © Maria Engblom

 
Villa La Pietra © Maria Engblom

Lördag den 1 oktober
Hemresedag. Efter frukost packar vi bussen och åker till flygplatsen i Florens och checkar in.

Resefakta:
Pris: 18 990 kronor från Stockholm.
Flygtillägg från Köpenhamn Kastrup 1 015 kr
För enkelrum tillkommer 2 000 kronor (begränsat antal).
När vi ser att resan blir av: Köpenhamn på förfrågan och mot tillkommande flygtillägg.

Reseledare: Maria Engblom, Rosebud's Tours


OBS! Resan är FULLBOKAD!

Boka din resa här!

Reseledare: Maria Engblom, Rosebud's Tours

Hotellfakta
Hotel Borgo di Cortefreda Relais****
Via Roma 191
50028 Tavarnelle Val di Pesa (Firenze)
Tel: 00 39 055 807 33 33
Hotellet, som är fyrstjärnigt, ligger uppe på en kulle på landsbygden mellan Florens och Siena med vacker utsikt över Chianti-kullarna. Hotellet är en ombyggd charmig liten by som öppnades år 2006. Här finns 55 vackert inredda rum i toskansk stil med bad/dusch, sattelit-TV, minibar (kylskåp), litet kassaskåp, hårtork och air condition och gratis WiFi. Hotellet har en restaurang med traditionellt toskanskt kök med säsongsbetonade rätter. All pasta är handgjord av restaurangen kock, och de köper in råvaror från små lokala företag. Vinkällaren i Borgo di Cortefreda erbjuder ett brett vinurval från berömda toskanska vingårdar och små lokala producenter. Hotellet har även en bar. I den 15 000 kvadratmeter stora parken finns olivträd, cypresser, toskanska aromatiska växter och säsongsbetonade blommor, såsom lavendel, rosor, jasmin och oleander. Här finns också en panorama-infinitypool med bubbelpool öppen under sommarmånaderna. En 40 kvm stort "Privat Spa" med finsk bastu, turkiskt bad och relaxavdelning med örtte finns också. Spat kan man boka för max 4 personer 1,5 timme för €60. Massage och behandlingar på begäran mot avgift.

 
Hotel Borgo di Cortefreda Relais

Preliminära flygtider, SWISS AIR:
Söndag den 25 september:
06.45 - 09.15 Flyg Arlanda, Stockholm - Zurich
12.50 - 14.05 Flyg Zurich - Florens
Lördag den 1 oktober:
10.40 - 11.55 Flyg Florens - Zurich
12.40 - 15.05 Flyg Zurich - Arlanda, Stockholm

När vi ser att resan blir av och mot tillkommande kostnad:
Preliminära flygtider, SWISS AIR:
Söndag den 25 september:
09.25 - 11.20 Flyg Kastrup, Köpenhamn - Zurich
12.50 - 14.05 Flyg Zurich - Florens
Lördag den 1 oktober:
14.50 - 16.05 Flyg Florens - Zurich
17.25 - 19.10 Flyg Zurich - Kastrup, Köpenhamn

I priset ingår flygresa t/r från Stockholm Arlanda. Övriga flygplatser på förfrågan mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris.
* Flygskatter.
* Inkvartering med del i dubbelrum med bad/dusch och wc samt halvpension (frukost och middagar med dryck).
* 2 luncher med dryck enligt program.
* Busstransporter enligt program.
* Avgifter/entréer till trädgårdar enligt program.

I priset ingår inte:
* Luncher som inte finns med i programmet
* Dricks till hotell och busschaufför.
* Förtäring ingår inte på flyget, men finns att köpa ombord.

De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.
Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor.
Företaget Rosebud's Tours AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.
Dessutom har företaget Rosebud's Tours AB, enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och
när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.

Rosebud's Tours Resevillkor

Vi besöker många privatträdgårdar och mycket kan hända, så vi reserverar vi oss för ändringar i programmet.

Fotoalbum från Toscana resan, september 2015
Copyright © Rosebud's Tours AB