med trädgårdsresor som specialitet

Yorkshires sköna gröna trädgårdar med Castle Howard, stora perennträdgårdar och privatträdgårdar

26 - 30 augusti 2020
Resan är FULLBOKAD!

Välkomna med på vår spännande och inspirerande resa till Storbritanniens största grevskap, Yorkshire, med den vita rosen från Rosornas krig som vapen. Här har Romare, Kelter, Anglosaxare, Normander och även de danska vikingarna satt sin prägel på grevskapet genom åren. Countyt sträcker sig från Nordsjön i öster till bergskedjan Penninerna i väster, med ett fantastiskt vackert landskap som även innehåller två nationalparker, Yorkshire Dales och The North Moors. Yorkshirepudding och Yorkshireterrier är nog också något av det som man är mest kända för. Här finns fina möjligheter för ett aktivt friluftsliv, som att vandra eller kanske cykla i de natursköna miljöerna. Vi har inför den här resan hittat inte mindre än tolv av de absolut bästa trädgårdarna att se här uppe. En härlig blandning av de storslagna slottsträdgårdarna till de nya moderna trädgårdarna, samt till sist och inte minst, de typiska underbart romantiska Engelska trädgårdarna. Vi är väldigt glada att ha lyckats hitta så många intressanta privata trädgårdar, där ägarna öppnar upp och nu visar sina juveler för oss. Några timmars egen tid i ”huvudstaden” York samt i den pittoreska marknadsstaden Richmond blir det också. Vi bor under hela resan skönt på det trevliga hotellet Burn Hall, strax norr om York. Grevskapet Yorkshire innehåller så mycket inspiration och känsla vilket författarna Emily Brontë med ’Svindlade höjder’ och James Herriot ’I vår herres hage’ har skildrat så underbart i sina verk. Engelsmännen kallar den här delen av landet för ”God’s Country” vilket vi måste hålla med om.

Onsdag den 26 augusti:
Efter vi har landat på Manchesters flygplats åker vi direkt till York Gate Garden. I utkanten av Leeds ligger det lilla trädgårdssmycket, York Gate Garden på endast 4000 kvadrat, men med fjorton fantastiska rum skapade i Art & Crafts stil av familjen Spencer mellan 1951 – 1994. Trädgården drivs idag av stiftelsen Perennial som ansvarar för trädgården och husen. En otroligt härlig upplevelse är det att se vad vackert man kan göra i den relativt lilla skalan med lokalt hantverk och spännande växter i en magnifik presentation. York Gate valdes 2017 av The Times som en av de tio bästa trädgårdarna att besöka i England. Här ska vi också få en lätt lunch tillverkad i husets Tea Room. Därefter styr vi kosan norrut till trädgården Greencroft. I den lilla byn Ripon ligger familjen Waldens fina privatträdgård. Under fyrtio år så har frun i huset, Sally, skapat den här intima och charmiga trädgården från en öppen, lerig och vattensjuk åker. Resultatet idag är i toppklass. Flera vackra attribut som lusthus, paviljonger pergolor samt en vacker stenmur ramar in de vackra rabatterna och trädgårdsdelarna. En dörr i muren leder oss även in till en glad överraskning som man inte räknat med. En mycket härlig trädgård att besöka! Vi fortsätter sedan till vårt hotell, checkar in och äter vår första gemensamma middag.

  
York Gate Garden © Maria Engblom

  
Greencroft © Maria Engblom

Torsdag den 27 augusti:
Vi startar dagen med att åka till byn Pickering och paret Cravens kompakta och mycket intressanta trädgård Barnville. Under cirka 25 års tid har de skapat den här härliga trädgården på 5 000 kvadrat runt ett ordinärt hus i ett helt vanligt bostadsområde. Här finns massor av spännande barrväxter som ger en stark struktur samt perenner, ovanliga träd, dammar och lusthus uppdelade i flera rum i den sluttande trädgårdsdelen bakom boningshuset. Genomtänkt design som ger trädgården ett året runt intresse. Kul att se ett så bra resultat gjort i den relativt lilla skalan.
Efteråt fortsätter vi till berömda Castle Howard Det finns många slott i England, men några sticker ut från mängden, Castle Howard är just ett sådant exempel. Ägt av familjen Howard sedan mer än 300 år tillbaka med en fantastisk utsikt över landskapet och bergskedjan Howards Hill. Muromgärdad trädgård, woodland, en sjö och flera fantastiska fontäner utmärker denna vackra egendom. Castle Howard är numera kanske mest känt som familjen Flyte`s hem, då kallat Brideshead, i TV-serien och senare filmatiseringen av Evelyn Waugh´s framgångsrika roman ’En förlorad värld’. Här finns också några trevliga restauranger där vi kan inta vår lunch på och några trevliga buiker för den köpsugne. På eftermiddagen åker vi vidare till byn Malton och herrgårdshuset Scampston Hall, med den för oss intressanta Scampston Walled Garden. Den gamla nedlagda köksträdgården fick ett nytt liv 1999 i och med att Piet Oudolf fick uppdraget att designa en modern trädgård innanför de gamla murarna. 2005 öppnades trädgården för visningar och Oudolfs design och växtval skapar nu en fantastisk vacker kontrast mot det Capability Brown designade parklandskapet som ligger utanför murarna. Det här är fortfarande den största Piet Oudolf designade trädgården i England. Här finns även ett trevligt Café och plantförsäljning. Gemensam middag på hotellet.

  
Barnville © Maria Engblom


Castle Howard © Maria Engblom


Scampston Hall Walled Garden

Fredag den 28 augusti:
Efter frukost åker vi till den privata trädgården Littlethorpe Manor som ligger i den lilla byn Littlethorpe. 1985 köpte paret Thackray stället med tillhörande 44 000 kvadratmeter land. Paret startade med att plantera många träd, göra en struktur samt anlägga en damm, men inte förrän 1998 började det hända saker när Eddie Harland blev anställd som trädgårdsmästare här. Under mer än 20 år har han med sitt lilla team skapat flera separata delar, med flera trädgårdsrum i anslutning till och runt om huset. Den stora parkytan har delvis mjukats upp med många olika planteringar i den. Eddies styrka i anläggandet av trädgårdsdelarna är hans fina känsla för sammanhållningen av växterna, de flyter underbart från rum till rum. Växtvalet är också noga uttänkt att vara intressant antingen med färger, blad, stammar eller blommor under hela växt säsongen. Det är härligt att se detta fortgående projekt alltid fullt med nya spännande och intressanta delar.
Vi fortsätter sedan till den muromgärdade staden York där det blir tid för lunch, shopping och aktiviteter på egen hand. Det är Yorkshires största stad med 144 000 invånare, den grundades av romarna under 70-talet e.Kr. som en garnisons - stad, som de gav namnet Eboracum. Staden styrdes sedan under nästan ett sekel av vikingarna. Staden är berömd för sin storslagna katedral från 1400-talet. Under den har arkeologerna gjort många fynd från Jorvik, som vikingarna kallade staden.
Efter lunchuppehållet besöker vi Newby Hall & Gardens. I utkanterna av staden Ripon hittar vi en av de populäraste besöksträdgårdarna här i Yorkshire, nämligen Newby Hall & Gardens. 36 hektar proppfullt med växter i ett tiotal olika trädgårdsrum, woodland och en muromgärdad del anlagda för att skapa intresse under hela årets växtsäsong. Den 172 meter långa dubbla perennrabatten, med det vackra huset i William & Mary stil i den ena änden och floden Ure i den andra är magiskt vackert att beskåda. Familjen Compton började anlägga trädgården redan på 1920-talet. Här finns även nationalsamlingen av Cornus (korneller). Ett trevligt Café och plantförsäljning finns här också. Newby Hall blev i år 2019 framröstad som den bästa historiska besöksträdgården i England, framröstad av allmänheten. Gemensam middag på hotellet.


Littlethorpe Manor


Newby Hall & Gardens © Maria Engblom

Lördag den 29 augusti:
Vi åker en bra bit norrut för att spendera större delen av dagen i den pittoreska marknadsstaden Richmond i Norra Yorkshire. Vårt första besök blir hos Mr Yorke´s Walled Garden. Trädgården anlades på 1700-talet av John Yorke, därav namnet på den. Huset som tidigare stod här revs i början av 1800-talet, men muren har funnits intakt i snart 300 år. Sedan 2010 har Marcia och Dennis McLuckie tagit sig an den här starkt sluttande trädgården genom terrasseringar och planteringar på olika nivåer för att få struktur och harmoni. Nya projekt är ständigt planerade för paret att ta tag i, för att utveckla denna historiska trädgård. En mycket trevlig trädgård är det redan där utsikten mot den gamla slottsruinen och fåfängan strax ovanför är en bonus - Helt underbar! Sedan blir det fri tid i den söta marknadsstaden. Under den tiden får gruppen pö om pö besöka den lilla stadsträdgården vid Millgate House. Det är med glädje vi kommer att få gå in den charmiga grå dörren i det Georgianska huset. Gången leder oss sedan mycket intimt in till en hemlighetsfull och prisbelönt stadsträdgård på bara 1300 kvadrat – men vilket utnyttjande det är av dessa kvadrater! Austin och Tim har bott i huset och utvecklat den sluttande trädgården i 30 år. Här finns allt packat och planterat med sådan charm och smak att man blir stum. Utsikten från huset och trädgården är fantastisk och längst ner i trädgården ligger ett charmigt hus som de hyr ut till turister. Inne i själva bostadshuset har de ett prisbelönt Bed & Breakfast. Otroligt populärt bland landets kändisar, vilket gästboken visar. Passa på att njuta här! Vi fortsätter sedan till Breezy Knees Gardens en relativt ung trädgård anlagd 1999 av familjen Parker. 80 000 kvadratmeter med trädgårdsrum i olika teman, säsongsanpassade så det alltid finns något intressant och vackert att vila ögonen på. Trädgården har förutom ett trevligt Café också en stor perennplantskola där man kan hitta de flesta perenner som finns planterade i de olika trädgårdsdelarna. Gemensam middag på hotellet.

  
Mr Yorke´s Walled Garden © Maria Engblom

  
Millgate House © Maria Engblom


Breezy Knees Gardens © Maria Engblom

Söndag den 30 augusti:
Efter vår frukost och när vi har packat bussen för hemfärd, blir dagens första upplevelse den underbara trädgården vid The Old Vicarage i Whixley . Det finns nog inget som triggar igång vår fantasi och härligt romantiska bilder kommer upp när man nämner ordet, en Engelsk prästgård. The Old Vicarage i Whixley är just svaret på dessa drömmar. Här har Bridget och Roger Marshall skapat en absolut trädgårdsdröm från ingenting under cirka 50 års tid. ”Biddy” var under många år ansvarig för Yorkshires trädgårdar som ingår i ”Yellow Book” och här i sin egen trädgård sätter hon verkligen standarden för hur man presenterar en trädgård i form av spännande växtval, bladstrukturer och färgkompositioner allt samlat i en underbar pastoral miljö. Vi fortsätter sedan till RHS, Royal Horticultural Society’s trädgård Harlow Carr som ligger strax utanför Harrogate. Här finns på 25 hektar olika trädgårdar, woodlands, dammar, vattendrag, planteringar, växter som ger dig tips och idéer på allt som tänkas kan när det gäller trädgård och trädgårdsodling. Här finns allt för den som är mycket trädgårdsintresserad till den som bara vill ha en angenäm upplevelse utomhus. Här finns även Tea- room, bokhandel och souvenirshop samt en fin plantskola att besöka. Sedan är det dags att åka till flygplatsen och checka in för hemfärd.

  
The Old Vicarage © Maria Engblom

  
RHS Garden Harlow Carr © Maria Engblom

Resefakta: Yorkshires sköna gröna trädgårdar

Pris: 16 990 kronor från Stockholm Arlanda för del i dubbelrum på trestjärningt hotell.
För enkelrum tillkommer 1 400 kronor (begränsat antal).
När vi ser att resan blir av: Övriga flygplatser på förfrågan och mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris.

Reseledare: Maria Engblom, Rosebud's Tours


Boka din resa här!

Hotell:
Best Western Burn Hall Hotel***
Tollerton Road
Huby
YO61 1JB
Telefon: +33 (0)4 90 79 19 30
Hotellet, som är trestjärnigt, ligger på landsbygden cirka 17 km norr om York och har en egen 8 tunnland stor parkträdgård.
Hotellets 94 rum har eget badrum, TV samt te- och kaffefaciliteter och fritt WiFi.
Deras två restauranger serverar modern brittisk mat med färska lokala råvaror som bas, de har också en trevlig bar, Benson's Bar.
Hotellet har en egen träningslokal.


Burn Hall Hotel

Preliminära flygtider SAS: (förtäring ingår inte på flyget, men finns att köpa ombord)
Onsdag den 26 augusti:
07.35-09.05 Flyg Stockholm Arlanda - Manchester Airport
Söndag den 30 augusti:
18.20-21.35 Flyg Manchester Airport - Stockholm Arlanda

När vi ser att resan blir av: På förfrågan och i mån av platstillgång hos SAS mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris:
Onsdag den 26 augusti
08.30-09.35 Flyg Köpenhamn Kastrup - Manchester Airport
Söndag den 30 augusti:
19.25-22.10 Flyg Manchester Airport - Köpenhamn Kastrup

I priset ingår flygresa t/r från Stockholm Arlanda. Övriga flygplatser på förfrågan mot eventuellt tillkommande merkostnad/dagspris.
* Flygskatter.
* Inkvartering med del i dubbelrum med bad/dusch och wc samt halvpension (engelsk frukost och middagar).
* Busstransporter i England enligt program.
* Avgifter/entréer till trädgårdar enligt program.

I priset ingår inte:
* Luncher som inte finns med i programmet
* Måltidsdrycker
* Dricks.
* Förtäring ingår inte på flyget, men finns att köpa ombord.

De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.
Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor.
Företaget Rosebud's Tours AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.
Dessutom har företaget Rosebud's Tours AB, enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och
när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.

Rosebud's Tours Resevillkor

Vi besöker många privatträdgårdar och mycket kan hända, så vi reserverar vi oss för ändringar i programmet.Copyright © Rosebud's Tours AB